Szegedi az ország cukormentes tortája



Gyuris László és csapata süteménye ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé.
Gyuris László a szeged.hu-nak elmondta: katarzist érzett, amikor megtudta, hogy a Kicsi gesztenyét választották az ország cukormentes tortájának.
„Az A Capella csapata készítette a tortát, de ez egész Szeged sikere. Talán a Virágh Cukrászda 1928-as Párizsi Világkiállításon elért sikeréhez tudnám hasonlítani, amikor Virágh Géza aranyérmet nyert cukrászkülönlegességeivel. Szeged ismét felkerült a gasztronómiai térképre”
– mondta Gyuris László.
A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja. A torta szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke bejelentette: Magyarország tortája idén a Boldogasszony csipkéje elnevezésű mű lett, amelyet a dunaföldvári Tóth Cukrászdából Tóth Norbert alkotott meg, a hagyományokat és a modernitást ötvözve.
A tizenhatodik alkalommal megrendezett versenybe nevezett 31 torta közül első körben ötöt választottak ki, majd a döntőben a zsűri jelenlétében élőben kellett újraalkotni ezeket a tortákat. A győztes Boldogasszony csipkéje minden rétegében visszaköszön a málna; az alsó réteg felett egy málnapürével dúsított tésztaréteg található, majd tejszínnel lazított krém, a tetején pedig bazsalikomos, citromos csokoládé és tejszín található.
A két győztes tortát augusztus 18-tól a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a közönség, majd Magyarország több száz cukrászdájába is elkerülhet.
(nyitókép: Egy Csepp Figyelem Alapítvány, fotó: MTI/Balogh Zoltán)
* * *
Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!