Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 31. 15:06

Goodwill Pharma: Szegeden van gyógyszeripar!

A közhiedelemmel ellentétben Szegeden igenis létezik gyógyszeripar. A teljes egészében magyar tulajdonban lévő, gyógyszerforgalmazással, gyógyszer-kereskedelemmel és étrend-kiegészítők gyártásával foglalkozó cég nemrég jelentette be, hogy 800 millió forintos beruházást követően új logisztikai központot épített Szegeden. Hétfőtől valamennyi kereskedelmi partnerét már innen szolgálja ki.

Hirdetés

Magyarország legdinamikusabban növekvő gyógyszeripari cége a szegedi házaspár – Jójárt Ferenc és felesége – tulajdonában álló Goodwill Pharma Kft., amely az elmúlt években arra a bravúrra is képes volt, hogy beverekedte magát Magyarország tíz legnagyobb gyógyszeripari cége közé. Teljesítményükről a számok mindennél beszédesebbek. Míg 2015-ben 2,7 milliárdos éves árbevétellel számolhattak, addig tavaly ugyanez a mutató már elérte a 4,2 milliárdot.

Ebben az évben a szegedi üzemük esetében 6 milliárdos árbevétellel kalkulálnak, amelyet szerbiai üzemük forintra átszámolva 3 milliárddal gyarapít – mondta el a szeged.hu-nak Jójárt Ferenc. Összességében így az idén 9 milliárdosra emelkedhet árbevételük.

A logisztikai bázis új épülete (A felső képre kattintva további fotókat is láthat – Szabó Luca képei)

A Goodwill Pharma két szegedi üzemegységében több mint száz embernek ad munkát, Szerbiában pedig nyolcvan főt foglalkoztat. Az 1997-ben egy fővel induló vállalkozás közép-európai mércével közepes nagyságúnak számít, amit a tulajdonos más szavakkal úgy fogalmazott meg, hogy minimulticéggé vált.

Fejvadász cégtől a gyógyszergyárig

A vállalkozás megalakulása óta nagy utat tett meg. A kezdeti években kizárólag fejvadász cégként működött, majd egy-egy projekt megvalósításához toboroztak csoportokat. Az első jelentősebb ugrást az jelentette, amikor gyógyszergyárak képviseletét vállaltak. Nem sokkal a délszláv háborúk lezárását követően a Richter Gedeon Gyógyszergyár szerbiai képviseletét látták el. Mindennek hátterében ott állt, hogy a nagy cégek túlságosan kockázatosnak tartották abban az időben ilyen piacokra való belépést. Ez a munkájuk hat évig tartott, és azzal a felismeréssel is járt, hogy az ilyen fajta együttműködés túlságosan kiszolgáltatottá teszi a Goodwill Pharmát azzal, ha a képviseleti jogot elvesztik.

A cég stabilabb alapokra helyezésének gondolata vezette ebben a helyzetben a tulajdonosokat, akik úgy döntöttek: olyan megoldást kell találniuk, amelyben a termékforgalmazás nem kerülhet el tőlük. Célszerűnek látszott az a megoldás, hogy saját termékek gyártásába kezdjenek. Étrend-kiegészítők és vitaminok előállítását indították el a cég Cserzy utcai üzemében. Ezek mellett gyógyszerek licenceit vásárolták (és vásárolják) meg, ezeket többnyire hazai és külföldi gyógyszercégekkel legyárttatják, majd maguk végzik az értékesítéssel kapcsolatos kis- és nagykereskedelmi, valamint marketing feladatokat.

A Goodwill Pharma évek óta jelen van Szerbiában és Montenegróban. Tavaly óta már Albániában és Észak-Macedóniában is. A cégtörténet egyik érdekes fejezete éppen Szerbiához fűződik. Itt előbb közel hatvan, majd utóbb százötven patikából álló gyógyszertárláncot birtokoltak, amelyet egy csomagban 2017-ben egy befektetőnek eladtak. A befolyó bevételből növelték termelésüket és nagykereskedelmi tevékenységüket.

Hatalmas ugrás lehet a tőzsdére lépés

„Az intenzív növekedés kulcsa az innováció. Negyedévente, de előfordul, hogy havonta dobunk piacra új terméket” – mondta el Jójárt Ferenc. A cég mára közel nyolcvan terméket gyárt és forgalmaz.

Lépésről-lépésre fejleszti cégét Jójárt Ferenc.

Már elkészült az a szerződés, amely lehetővé teszi, hogy a szegedi gyógyszeripari cég belépjen a szlovák, a cseh és a lengyel piacra. A teljes képhez tartozik, hogy Szlovákiában és Csehországban már eddig is forgalmaztak, de a felsorolt országokban a dél-alföldi cég piaci áttörése az elkövetkező években várható.

Dinamikus fejlődési pályán szeretnénk tartani a céget még jó néhány évig – fogalmazta meg gazdasági vízióját a tulajdonos, hozzátéve, hogy ezzel egyidőben stabilizálni szeretnék a növekedés ütemét. Mindennek hátterében az áll, hogy szeretnék elkerülni a túl gyors növekedés csapdáját. Mindezeket figyelembe véve a cég vezetése mérlegeli annak lehetőségét, hogy a Goodwill Pharmát bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). Ilyen módon friss tőkebevonás válna lehetővé – hallhattuk a cégvezetőtől.

Bővítik a szegedi gyártást is

Másfél éves kivitelezési munka után készült el a Goodwill Pharma nagykereskedelmi raktárt és irodaépületet magában foglaló új logisztikai bázisa, amely 800 millió forintért épült fel. Folyamatosan töltik fel az általuk gyártott és forgalmazott termékekkel a Vállalkozó közben található logisztikai bázisukat. Ottjártunkkor több mint egymilliárdos árumennyiség várta, hogy az elkövetkező hetekben ezek értékesítése megtörténjen.

Az új beruházás egyik hasznos járuléka, hogy a Cserzy Mihály utcai telephelyükön felszabaduló raktárhelyiségeket gyártócsarnokokká tudják átalakítani, ilyen módon is növelve a cég szegedi termelési kapacitását.

Eladásra várva. A szegedi Goodwill Pharma a hazai és nemzetközi terjeszkedésben gondolkodik.

Emellett Szabadkán is hamarosan gyártóüzemet adnak át.

2017-ben a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjat, amely a legkiválóbb hazai gyógyítók munkáját kívánja elismerni. Mint dr. Jójárt Ferenc fogalmazott sok gonddal néz szembe a magyar orvostársadalom, amelyek közül beszélgetésünkben az elvándorlást emelte ki. Maguk eszközeivel – a díj alapítása ezt szolgálja – tenni kívánnak az orvosok helyben maradásáért. Az idén 700 orvost javasoltak a címre, a közönségszavazáson pedig 107 ezren vettek részt, ami mutatja, hogy az akció társadalmi visszhangja nem maradt el. Az első díjátadón részt vett a Nobel-díjas tudós Egyesült Államokban élő özvegye és unokája is. Jövőre az egészségügyi szakdolgozókat is díjazni fogják.

A cég támogatja – komolyan véve a társadalmi szerepvállalást – a helyi jégkorongot és tollaslabdát. A Goodwill Pharma-Szegedi Vízmű jégkorongcsapat elé nem kisebb célt tűztek ki, mint az első osztályba jutást. Jójárt Ferenc megjegyezte: e mellett legalább ilyen fontos, hogy jelenleg százötven szegedi diák jégkorongozik az itteni hokicsapatban.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés gazdaság Goodwill Pharma Goodwill Pharma Szegedi Vízmű gyógyszergyár gyógyszeripar ipar iparűzési adó jégkorong munkaerőpiac munkahelyteremtés munkanélküliség Szent-Györgyi Albert támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés