Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 30. 19:50

Gazdasági lemaradáshoz vezet az urambátyám világ

Azok a társadalmak, amelyekben a jó kapcsolatokkal könnyebb előrejutni, mint szorgalommal és a tudással kevésbé képesek alkalmazkodni a változásokhoz, így gazdaságilag is lemaradnak – állítja egy friss kutatás.

Hirdetés

Az Indexen olvasható cikk lényege, hogy a jóképességűek, szorgalmasak és dolgozni akarók munkakedvét folyamatosan lohasztja, hogy ha nem a teljesítmény és a tudás számít az előrelépésben, hanem az, hogy kinek milyen kapcsolatai vannak „felsőbb” körökben. A kutatást, amiről a cikk szól, a Chicagói Egyetem és a UCLA kutatói végezték.

Így elmondható, hogy tudományos kutatás is bizonyítja, káros az urambátyám világ, amire a Fidesz hatalma épül. 

A kutatók egyébként Olaszország példájából indultak ki, nem Magyarországéból, de később, a 18 vizsgált ország közé hazánk is bekerült.

Egyrészt megmérték az egy munkaóra alatt megtermelt GDP-t, ami 1990-ben Olaszországban és Németországban egyaránt 40 dollár volt, míg Magyarországon 13 dollár körül alakult. 2017-re ez a mutató Németország esetében 60 dollár, Olaszországban 48, Magyarországon alig több mint 30 dollár, miközben a visegrádi hármak (Szlovákia, Csehország és Lengyelország) átlaga 35 dollár körüli, tehát ebben is lemaradtunk. 

A kutatók szerint a különbség nemcsak a technikai fejlettségbeli és szervezettségbeli egyenlőtlenségben, hanem az urambátyám világ kiteljesedésében is rejlik.

A kutatás vezetői, Zingales és Pellegrino létrehoztak egy mutatót, amit elneveztek meritokrácia indexnek. Ezzel tudják mérni, hogy a vizsgált 18 országban mennyire voltak fontosak a képességek az előrejutáshoz az elmúlt 20 évben.

A meritokrácia index alapján Németország 5,3 pont körül áll, a visegrádi hármak 4,5 pont körül, míg Magyarországot 3,7 pont, Olaszországot pedig 3,5 pont körül mérik. Ez azt jelenti, hogy hazánkban nemhogy Németországhoz, de még Szlovákiához, Lengyelországhoz és Csehországhoz képest is kiterjedtebb az urambátyám világ.

Az Index cikke azzal zárul, hogy a magyar politikai és gazdasági elitnek már csak ezért is arra kéne törekednie, hogy az urambátyámvilág helyét egy meritokratikusabb kultúra vegye át Magyarországon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz GDP meritokrácia Mészáros Lőrinc oligarcha Tiborcz István urambátyám világ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés