Hirdetés
Túl a városon 2019. július 30. 14:42 Forrás: MTI

PET-kupa: Tizenhét hajóval gyűjtik a szemetet a Felső-Tiszán szombattól

Tizenhét hajóval indul szombaton a 7. Tiszai PET Kupa a Felső-Tiszán; A versenynek minden Tisza-menti város, így Szeged is nagyon örül minden évben.

Hirdetés

A Tivadar és Záhony közötti, csaknem nyolcvan kilométeres szakaszon augusztus 3. és 11. között naponta több tonna, főként műanyag hulladéktól tisztítják meg a folyót és árterét a csapatok.

A 7. Tiszai PET Kupa augusztus 3-án az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tivadarban, a napi 10-20 kilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta. A mintegy nyolcvan folyamkilométeres távon a szervezők nagy mennyiségű hulladékra számítanak a május végi árhullám után. 

Júniusban a Tisza-tavon is indítottak futamot, az akkori rendezvény során három tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. 

A Természetfilm.hu Egyesület hetedik alkalommal hirdette meg a versenyt a Felső-Tiszán. A szervezők évek óta dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. Az eseményen vállalati és baráti csapatok, önkéntesek vesznek részt. A hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, idén a flotta 17 hajóval indul neki a távnak. 

A magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium – mint a rendezvény fő támogatója – kenukkal vesz részt a folyami műanyag-szennyezés elleni eseményen. A versenyen jelen lesznek a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: folyó hulladék környezetvédelem műanyag szemét műanyagpalack PET-palack szelektív hulladékgyűjtés Tisza