Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ötmillió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a bíróság a 888.hu-t, mert hazudtak a Mars téri piac ügyében
Szegeden 2019. július 29. 13:37

Ötmillió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a bíróság a 888.hu-t, mert hazudtak a Mars téri piac ügyében

Megsértette a szegedi önkormányzat jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát a 888.hu egy, a Mars téri piac felújításáról írott cikkében – mondta ki ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A bíróság kötelezte a kormányközeli hírportált, távolítsa el 15 napon belül a cikket az oldaláról, valamint fizessen Szeged város önkormányzatának 5 millió forint sérelemdíjat. Az ítélet nem jogerős.

Hirdetés

A 888.hu még 2017 novemberében írt cikket a Mars téri piac fejlesztéséről, amiben a többi között azt állították, hogy

  • „Botka és sleppje 1,9 milliárd forintnyi uniós támogatásért csalt, hazudott, és fosztott meg családokat a megélhetéstől”
  • „A Botka László vezette önkormányzat úgy hívott le az EU-tól 1,9 milliárd forint támogatást, hogy erre az uniós és magyar jogszabályok alapján nem lett volna lehetősége. Tehát csaltak és hazudtak”
  • „A polgármester 2009-ben büntetőjogi felelőssége tudatában úgy nyilatkozott, hogy a felújítani tervezett Mars téri piac területe (ingatlan) a projektjavaslat benyújtásának időpontjában per- és igénymentes”
  • „Tehát az ingatlan a valóságban nem volt per- és igénymentes, Botkáék mégis ezt hazudták, hogy megkapják az uniós pénzeket, hogy a 2010-es választásokon lehessen a fejlesztésekkel kampányolni”

A Fővárosi Törvényszék az ítélet indoklásában kimondta, a fenti tényállítások valóságtartalmát a 888.hu-nak nem sikerült igazolnia. Sem a cikkben nevesített csalás, sem bármilyen egyéb bűncselekmény elkövetését nem igazolta a kormányközeli hírportál.

Ezzel szemben osztotta a törvényszék a szegedi önkormányzatnak a pályázati útmutató és Általános Feltételek szerinti fogalommeghatározással kapcsolatos álláspontját. Így az Általános Feltételek egyik pontja szerinti fogalomjegyzék permentesnek tekinti azt az ingatlant, amely tulajdoni lapján nincs perfeljegyzés. Az pedig tény, hogy a perbeli ingatlanon ilyen nem szerepelt. A bíróság indoklásában kifejtette, az igénymentesség szempontjából pedig a jog és tény bejegyzése, feljegyzése csak akkor bír relevanciával, ha az veszélyezteti a projekt megvalósítását. Tehát önmagában a jog bejegyzése, tény feljegyzése sem meghatározó, semmiképpen nem jelenti a támogatási szerződés automatikus felmondását. A bíróság szerint ezt az álláspontot támasztotta alá az önkormányzat indítványára kihallgatott – szakmai szempontból elfogulatlannak tekinthető – tanú vallomása is.

Az ítélet indoklásában az is szerepel, hogy a projektet többször ellenőrizte uniós és állami szerv, amelyek mindent rendben találtak. Ahogy az egyik dokumentumban fogalmaznak: „megállapítottuk, hogy a Kedvezményezett (önkormányzat – a szerk.) a támogatási szerződésben vállalt, és a pályázati felhívás és útmutatóban meghatározott kötelezettségeit teljesítette, így a támogatott projekt lezártnak minősül.”  

A törvényszék a sérelemdíj összegének meghatározásakor figyelemmel volt arra is, hogy az önkormányzatot 2007 óta folyamatosan érik sajtótámadások a beruházás kapcsán, illetve figyelemmel volt a közel 1,9 milliárd forint támogatásra, amelynek – ahogy a bíróság az ítéletében fogalmaz – 0,0026 százaléka a sérelemdíj összege.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 888.hu bíróság fake news ítélet Mars tér Mars téri piac Botka László fideszmédia propagandamédia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés