Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Út- és járdafelújítások Újrókuson és Tarjánban: mérlegen Ménesi Imre és Kothencz János képviselői munkája
Szegeden 2019. július 29. 06:48 Forrás: Szegedi Tükör

Út- és járdafelújítások Újrókuson és Tarjánban: mérlegen Ménesi Imre és Kothencz János képviselői munkája

Ismét útjára indítja sorozatát a Szegedi Tükör: megkérdezzük a körzeti önkormányzati képviselőket, milyen munkát végeztek az elmúlt időszakban. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan látják képviselőjüket és városrészüket az ott élők. Minek örülnek? Mit hiányolnak? Az első héten Újrókuson és Tarjánban jártunk.

Hirdetés

Ménesi Imre a 4. számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője. Körzetében – amely a Vértó, a SZVSE-pálya, valamint a Hunyadi téri Dózsa pálya által határolt területen fekszik – a legtöbben régről ismerik őt, hiszen több ciklus óta képviseli az itt élők érdekeit.

Török Mihály szereti megbeszélni képviselőjével az Újrókusra váró felújításokat. Szerinte Ménesi Imre nagy erénye, hogy nem kertel (fotók: Szabó Luca)

Ménesi Imre (MSZP), körzete: Újrókus

Büszkeségei a ciklusban:
– a Francia utca aszfaltszőnyegezése a Kossuth Lajos sugárút és a Hétvezér utca között;
–  a Rókusi körút szervizútjának burkolatcseréje a Vértói út és a Csáky utca között;
– a Siha köz felújítása;
– a Szatymazi utca felújítása a Damjanich utca és a Puskás utca között;
– a Puskás utcai kis pályánál labdafogó háló építése;
– járdafelújítások: a rókusi II. ált. isk. előtt, a Petresi utcában, a Siha közi bölcsőde előtt, a Kossuth Lajos sugárút 115–117. között;
– a parki utak javítása, fejlesztése;
– a játszóterek eszközfejlesztései (Nyitra utca fitneszpark).

Alapvetően paneles körzet képviselője Ménesi Imre a szegedi városi közgyűlésben, így a feladatait is főként ez a körülmény határozza meg. Fel kell újítani az elhasznált járdákat és utakat, minél több zöld területet kell kialakítani, és természetesen élhetőbbé kell tenni a lakótelepeket. Az útfelújításra jó példa a Francia utca, ahol a Kossuth Lajos sugárút és a Hétvezér utca közötti szakaszt varázsolták ujjá, de büszkén mutatja a Siha köznél a bölcsőde és az óvoda közötti nagy terület új burkolatát is. Itt nagyon elhasználódott már az út- és a járdaszakasz is, ezért volt szükség a felújításra.

Voltak persze egyéb változások is a városrészben. A parkokban új utak épültek, a Puskás utcai játszótéren a focipálya labdafogó hálóval bővült, a Nyitra utcai játszótéren pedig komoly felújítást hajtottak végre, többek között szabadtéri fitneszparkot hoztak létre. A Szeged Pláza melletti Búvár-tónál pedig rövidesen tíz szabadtéri kondieszközt telepítenek. Itt állították fel Szeged első teqballasztalát, amelyet előszeretettel használnak azok, akik a labdával inkább technikázni, mint szaladgálni szeretnek. Aki pedig kitikkad a sok mozgástól, ivókutat is talál a tér Siha köz felőli oldalán, ahol csillapíthatja szomjúságát.

Ez utóbbi zöld terület a minden évben sorra kerülő családi nap helyszíne, amikor a választókerületből kicsik és nagyok eljönnek ide kikapcsolódni és szórakozni. Ezen kívül még három közösségi rendezvényt szervez meg a képviselő és csapata minden évben: a nőnapot, a gyereknapot, valamint a Mikulás-napi ünnepséget. Ménesi képviselő minden évben támogatja a Somogyi-könyvtár itteni fiókintézményét, valamint a városrészben működő nyugdíjas-egyesületet. Jelszava, hogy egy képviselőnek mindig készen kell állnia arra, hogy segítse a körzetében élőket. Ezt támasztja alá Török Mihály itteni lakos is, aki szerint a képviselőt bármikor fel lehet hívni, és mindig érdemi információval szolgál, ha felmerül egy kérdés. Török szerint azonban az Ménesi Imre legnagyobb erénye, hogy soha nem kertel. Őszintén megmondja, ha valami megoldható, de azt is egyértelművé teszi, ha valamire nincs egyelőre pénz.

Ménesi Imre nagyon büszke arra, hogy a körzetében számos lehetőség nyílik a sportolásra, így itt edzenek a Tornádó Team Szeged görkorisai is.

Újrókus egyik legújabb sporteszköze a teqballasztal

– Ezek a fiatalok időt, energiát nem kímélve edzenek itt, a Búvár-tó melletti pályájukon – mondja Ménesi. – Most épp a világbajnokságon versenyeznek Barcelonában. A Szeged Pláza környéki tópart, a Puskás utcai játszótér, a Nyitra utcában lévő szabadtéri fitneszpark mind nagyon népszerűek azok körében, akik szeretik a friss levegőt és a mozgást. Ménesi Imre csak tudja, hogy milyen fontos dolog ez, hiszen fiatal korában maga is sportolt. Egyéni képviselői munkája mellett az utóbbi önkormányzati ciklusban a városi közgyűlés városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottságát is vezette.

Kothencz János öt éve a 15-ös egyéni választókerület képviselője. A Sólyom, Szamos, Retek, Kereszttöltés, Csaba utca, valamint a körtöltés által határolt, panelházas területnek, úgy érezte, az a legfőbb gondja, hogy nincs igazi közösségi tere, ezért hozta létre a Csongor téri közösségi házat, ahol különböző rendezvényeken találkozhatnak az itteniek. Többek között irodalmi estek, komolyzenei koncertek, a helyi nyugdíjasszervezetek rendezvényei színesítik a közösségi ház programját. A képviselő büszke arra, is, hogy a nemzeti emlékünnepségek, illetve a szakrális ünnepek alkalmával (például húsvét, karácsony) is egységbe tudja fogni a körzet lakosságát.

– Nemrég kerítést kapott az itteni játszótér, ami nagyon jó, mert a kutyások most már nem mehetnek be – mondja Kecskeméti Józsefné

Kothencz János (Fidesz–L.É.T.), körzete: Tarján

Büszkeségei a ciklusban:
– utak, járdák felújítása: Csaba utca, Hüvelyk utca, Retek utca, Pentelei sor, Szilléri sor;
– az előkertekhez kerítést biztosított: Gyík utca, Csaba utca, Selyem utca, Zápor-tó, Zöldfa utca

A képviselő tisztában van azzal, hogy egyre több az idős ember a környéken, akik a magánnyal és a betegségekkel egyaránt küszködnek, ezért számukra a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása (LÉT) közreműködésével segélyszolgálatot szervezett. A városrész egyik legfontosabb közösségi tere a Zápor tó, amelynek környéke teljesen megújult az utóbbi esztendőkben. Nemrégiben kapott kerítést például az itt található játszótér, ami a Budapesti körúton lakó Kecskeméti Józsefné szerint azért nagyon jó dolog, mert a kutyatulajdonosok most már nem mehetnek be a területre. A kutyások számára is van azért egy fontos létesítmény itt, ugyanis korszerű kutyafuttató épült nemrégiben, amely nagyon népszerű az itteniek körében.

Rengeteg közösségi kiskert létesült az utóbbi években, amelyeket főként úgy támogatott a körzet képviselője, hogy kerítést biztosított a kerteket gondozó emberek számára. Szinte minden panelház mellett ott zöldellnek a növények, és pompáznak nyáron a virágok. Voltak olyan lakossági megkeresések is, hogy sziklakertet szeretnének létesíteni, ami első hallásra elég abszurd ötletnek tűnt, de ma már négy ilyet találhatunk a tízemeletesek között. Kothencz János azt is fontosnak tartja, hogy a lakosok szubjektív biztonságérzete javult, hiszen a helyi rendőrséggel kiváló az együttműködés. A hajléktalanproblémára is többnyire sikerült megoldást találni, mert Kothencz képviselő szerint nem üldözni kell a fedél nélkül maradt embereket, hanem segíteni kell nekik a megélhetésben úgy, hogy az emberi méltóságuk ne szenvedjen csorbát.

Így, kerítéssel még szebben a tarjáni kiskertek

Nagy eredmény, hogy megújult a helyi orvosi rendelő, ugyanakkor uniós forrásból (Zöld város kialakítása projekt) sikerült a városrész jelentős részét korszerűsíteni, parkosítani, élhetőbbé tenni. A veszélyes hulladékok elszállítása a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel szoros együttműködésben zajlik, miközben a Csillag téri kispiac tisztán tartása kiemelt feladat a képviselő számára, aki büszke arra, hogy minden szombaton tart fogadóórát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kothencz János Ménesi Imre Mérlegen a képviselő Szegedi Tükör Tarján Újrókus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés