Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 28. 14:07 Forrás: 444

Százéves lett Bálint gazda

Kábé az egyetlen magyar, aki tényleg mindenkinek rokonszenves – írja a 444 remek születésnapi cikke.

Hirdetés

Azt, hogy Szily László a 444-en mennyire nem túloz a fenti kijelentéssel, mindenki leellenőrizheti könnyen, ha a Bálint gazdaként ismert Bálint Györgyre gondol. Ugye, hogy semmi negatív gondolat? És ugye, hogy ön is képtelen elképzelni, hogy valaki ne kedvelje ezt az embert?

„Fura dolog, ha valakinek az a legfontosabb képessége, hogy a megnyugtató jelenlétével és kellemes hangjával a lehető legkülönbözőbb emberekben is rokonszenvet képes kelteni, de Bálint Györggyel pont ez a helyzet” – kezdi a cikket Szily, amiben először saját, gyerekkora óta meglévő rokonszenvéről ír, majd gyorsan sorra veszi a holokausztot túlélő, élete során számtalan csapást átvészelni kénytelen, jókedvét mégis megőrző Bálint György életének fontosabb állomásait.

Bálint György volt kutató, főkertész, agronómus, több kertészeti témájú magazin szerkesztője, szak- és tankönyvek szerzője, majd 1981-től 2009-ig szerepelt a Magyar Televízió emblematikus, Ablak című műsorában, itt lett országosan ismert és népszerű, és itt ragadt rá a Bálint gazda név is.

2019-ben viszont már nem is annyira az az érdekes, hogy mit csinált egy százéves ember harminc, negyven, vagy ötven évvel ezelőtt, hanem az, hogy miként Szily is írja, „a szellemileg valahogy nem öregedő Bálint az internetkorszak beköszöntével lazán tudott váltani, látogatott weboldalt csinált és több, mint 400 ezren követik a Facebookon is”, és hogy népszerűségét az sem tette tönkre, hogy a rendszerváltás után egy ideig politizált is, még SZDSZ-es parlamenti képviselő is volt.

Az év elején azzal került a hírekbe, hogy nem lehetett díszpolgár Budapest XVI. kerületében, mert a képviselőtestület fideszes többsége többször is ellene szavazott, nyilván a korábbi SZDSZ-s szerepvállalása miatt. Akkor nagyon felbosszantott ez a hír, de van egy olyan érzésem, hogy ezeknek a remek embereknek a gáláns viselkedése sem tudta letörni Bálint gazda híres jókedvét és derűlátását. (Pláne, hogy később, májusban a Somogy megyei Várdán díszpolgárrá választották, és végül lakókerületében is „alternatív díszpolgár” lett.)

Bálint György 1919. július 28-án, pontosan ma száz éve született Gyöngyösön. Az isten éltesse sokáig!

kmn

(Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: születésnap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés