Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Figyelje az eget vasárnaptól! A jövő vitorlázórepülői versenyeznek Szeged fölött!
Ziccer 2019. július 27. 20:49

Figyelje az eget vasárnaptól! A jövő vitorlázórepülői versenyeznek Szeged fölött!

Képriport
Június 28-ától augusztus 10-éig nálunk rendezik a tizenegyedik junior világbajnokságot, szombaton késődélután volt a megnyitó egy pazar műrepüléssel.

Tizennyolc nemzet juniorkorú versenyzői sorakoztak fel a szegedi reptér fő hangárja előtt, hogy ünnepélyesen is megnyílhasson a tizenegyedik világbajnokság. Kitettek magukért a szervezők: Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő pilóta gyönyörű műrepülésével kezdődött a megnyitó, rögtön azután, hogy az utolsó csapat madár is fölszállt. A repült programról Hársfalvi részletesen beszélt honlapunknak, erről kicsit később.

Hivatalos köszöntők egymás után

Szeged nevében Joób Márton önkormányzati képviselő, a szociális és sportbizottság elnöke szólt a versenyzőkhöz, a szavait Gyöngyösi András Zénó, a Magyar Vitorlázó Szövetség elnöke fordította. – Nagyon örülök, hogy egy ilyen rangos versenynek, egy ilyen világbajnokságnak ad helyt a szegedi repülőtér. Ezért is gondoltam arra, elhozom nyolc gyermekemet, hogy megnézzék ezeket a csodálatos gépeket – mondta Joób Márton, majd azt javasolta a versenyzőknek, feltétlenül kóstolják meg a szegedi halászlevet, majd azt kívánta, érezzék jól magukat a versenyzők Szegeden, akiknek sok sikert is kívánt.

Kattintson nyitóképünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Joób Márton után Tuzson Gergely a Repülő és Légisport Szövetség elnöke, Tuzson Bencének a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának a testvére mondott köszöntőt, majd Marina Vigorito a nemzetközi szakszövetség, a FAI egyik első embere mondott roppant szimpatikus beszédet, szó szerint idézzük:

„a tizenegyedik junior vitorlázórepülő-világbajnokságot ezennel ünnepélyesen megnyitom.”

Fölhúzták a torony előtt a nemzetközi szövetség zászlaját, majd a többség még egyszer kiment a gépekhez, hogy aztán egy utolsó, szolid bulin akklimatizálódjon.

Vasárnap tíz körül eligazítás, majd repülés. Az idő kedvez a vitorlázásnak. Figyeljék az eget, láthatók lesznek a gépek a város fölött is!

Macskafarok a levegőben

– Először repültem erre a Sound of silence zenére. Kicsit keményebb dolgot szerettem volna, eddig klasszikus zenére repültem, az már egy kicsit unalmas volt. A srácok is szerintem szívesebben hallgatták ezt. A műsor két ellentétes orsóval kezdődött, majd jött egy macskafarok: függőlegesen leengedem a gépet, majd függőlegesen fölhúzom és végül a talpára teszem. Ezután egy legyezőfordulót csináltam, majd jött egy humpee bump. Ennek az a lényege, hogy megpróbálom teljesen függőlegesen felvinni a gépet. Mivel nincs benne motor egy idő után az összes mozgási energiámat elvesztem, és ugyanazon a „vonalon” csúszok vissza, amin fölmentem. Ennek a figurának az a nehézsége versenyen, hogy nem mindegy, hogy előre vagy hátra dobja el az ember a figurát. Visszatérve a zenére: a hossza nagyon meghatározó. Körülbelül három perc húsz másodpercet tudok a levegőben lenni. Igyekszem ilyen hosszúságú zenét választani. Majd kamerával bentről és kintről is fölvesszük azt, amit improvizálok ekkor. A felvételek segítségével eldől, hogy akkor hogyan áll össze a program, amelyet utána repülök. Sokszor előfordul, hogy a levegőben jónak gondolom egymás után azt, amit csinálok, ám kintről nézve nem néz ki jól, nem látványos – mondta Hársfalvi Pál a gépe mellett.

Már ez sincs Magyarországon

Az MDM-1 Fox kétüléses, Lengyelországban gyártott verseny- és oktatógép mellett az is kiderült, Hársfalvi Pál most használta el az utolsó Magyarországon gyártott sztenderd katonai füstgyertyákat. – Minden évben megrendelek hatvanötöt belőle, ezek voltak az utolsók. Most megyek Olaszországba, mert ott még gyártják – aranyáron. Itthon tízezer forintba kerül egy, odakinn több mint a duplájába kerül. De legalább színes lesz. Amikor visszatérek a szegedi repülőnapra, akkor legalább piros–fehér–zöld színű lesz a füst...

Még egy fontos szolgálati közlemény a végére: itt nyomon tudja követni neten is a repüléseket!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: repülés világbajnokság repülőtér szegedi repülőtér utánpótlás vitorlázó-repülő