Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Négy kerék helyett sok lábon áll a város gazdasága: az ipar könnyűlovassága a turizmus
Szegeden 2019. július 27. 09:16 Forrás: Szegedi Tükör

Négy kerék helyett sok lábon áll a város gazdasága: az ipar könnyűlovassága a turizmus

Szegeden közvetlenül az idegenforgalomból ma már közel háromezer család él, és ha ehhez a beszállítókat is hozzászámítjuk, ez a szám akár hat-hétezerre is tehető, miközben a kecskeméti autógyárban két és fél ezren dolgoznak, az épülő debreceni BMW-gyár pedig ezer embernek ad majd munkát a futószalagok mellett.
Hirdetés

A Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított, Csongrád megye gazdaságát bemutató Top 100 kiadvány szerint jelenleg az idegenforgalom és a vendéglátás a harmadik legjövedelmezőbb iparág a térségben, amelyet csak a tudományos tevékenység és a kommunikáció előz meg.

Dinamikus bevételnövekedés

A szegedi turizmus gazdasági erejét és gyors növekedését igazolja az ide érkező turisták által befizetett idegenforgalmi adó dinamikus növekedése is: míg 2017-ben 181 millió, addig 2018-ban már 217 millió forintot fizettek be a hozzánk érkező vendégek a város kasszájába.

Szegeden az elmúlt években folyamatosan nőtt a vendég- és a vendégéjszakaszám: míg 2017-ben 207 ezer 959 vendég 415 ezer 92 éjszakát töltött Szegeden, addig 2018-ban már 223 ezer 231 vendég 444 ezer 166 vendégéjszakát. A belföldi vendégek hat százalékkal, a külföldi vendégek 7,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el városunkban.

Több turista, mint lakos

Jelenleg Budapest és a fürdővárosok után Szeged a turisták legkedveltebb célpontja. A Szegedre látogatók már évek óta többen vannak, mint a városban élők: tavaly több mint kétszázhúszezren fordulnak meg a 162 ezres városban.

Top 5 belföldi úti cél 2018-ban

1. Budapest
2. Siófok
3. Eger
4. Hajdúszoboszló
5. SZEGED

Számítások szerint akár hat-hét milliárd forintos forgalmat, a kereskedelmi szálláshelyek bevételeinek dupláját is generálhatja összességében évente a turizmus és a vendéglátás a városban – becslések szerint csak a szabadtéri játékok nyomán 500 milliós forgalom csapódik le a helyi vállalkozásoknál, amelyek ezután később adót fizetnek. Ez jól kitapintható a város bevételeiben is: Szeged helyi iparűzési adóból származó bevétele tavaly 10,2 milliárd forintot tett ki, miközben a Mercedes-gyárral is büszkélkedő Kecskemét kasszájába 9 milliárd forint folyt be ilyen címen.

Húzóágazat

Ebből is kitűnik, Szeged gazdaságának új húzóágazata lett az elmúlt években az idegenforgalom. Dinamikusan növekszik Szeged turizmusa – ez még szembetűnőbben érhető tetten az idegenforgalmiadó-bevétel gyors növekedésében. A vidéki városok közül ma már csak a nagy történelmi múlttal rendelkező Eger előz meg minket.

A 2018-ban elért 217 millió forintos idegenforgalmiadó-bevételével Szeged országosan az elsők között foglal helyet, jócskán megelőzve Győrt, Miskolcot, Debrecent, Pécs ilyen jellegű adóbevétele pedig ma már a felét sem éri el a szegedinek.

Egészen friss elemzés a HVG-től

A 23 megyei jogú város közül ugyanakkor mindössze három – Szeged, Miskolc és Eger (utóbbiak a hazai, az előbbi a külföldi utazók révén) – tudta beverekedni magát tavaly a legdivatosabb honi üdülőhelyek közé. Sopron, Veszprém vagy éppen a legnépesebb vidéki város, Debrecen pillanatnyilag nem tartozik például a jól eladható idegenforgalmi desztinációk közé – olvasható a HVG honlapján.

Folytatjuk.

Rafai Gábor

Nyitóképünkön: a vadaspark a város egyik leggyorsabban fejlődő látványossága és turisztikai vonzereje. A szurikáták a közönségkedvencek közé tartoznak (fotó: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör turizmus