Hirdetés
Színes 2019. július 27. 08:57 Forrás: Szegedi Tükör

Tegyünk érte és ne csak beszéljünk a földi élet boldogabb jövőjéről!

Mit mondhatok én, egy kilencvenéves ember? A földi élet jövőjének biztosításához három fontos dolog kell.

Hirdetés
  • Első: a társadalmat (társadalmakat) elválasztó gyűlöletfal lebontása. Megbékélés, megbocsátás a humánum, az emberi méltóság alapján.
  • Második: a tiszta levegő biztosítása. A környezetszennyezés megszüntetése, a környezetvédelemre nevelés. Fontos az ivóvíz minőségének megőrzése, a folyóvizek, a tavak tisztántartása. Ezekre ne sajnáljuk a pénzt, hiszen életet mentünk és hosszabbítunk meg vele!
  • Harmadik: legyünk képesek megakadályozni a harmadik világháborút, mert az már atomháború lesz. 2007-ben az oroszok feltaláltak egy olyan atomtöltetű rakétát, amely kétezerszer nagyobb területet tesz tönkre, mint Hirosima és Nagaszaki területe volt. 2018-ban elkezdték a tömeggyártását. Az első világháborúban 37 millió, a másodikban 70 millió ember halt meg, a harmadikban sok milliárd ember fog meghalni, országok, kultúrák semmisülnek meg.

Mit kell még tenni? Az emberek, a politikusok józanul gondolkodjanak és cselekedjenek a háború megakadályozásáért. Végre értsék meg, hogy nagy katasztrófa fenyegeti a világot.

Néhány elgondolkodtató mondat a cselekedethez.

Drága embertársam, barátom!

A földi életünk boldog jövője a saját kezünkben van. Ennek legfőbb feltétele, hogy a politikusokkal együtt minden ember csak egy kicsit gondolkodjon reálisabban, felelőségteljesebben a humánum, az emberi méltóság jegyében.

Például nem nehéz a környezetszennyezés ellen tenni. A tiszta levegőt rontó gépeket le kell cserélni, az egészséget rontó gyárakat le kell állítani. Ne sajnáljuk a pénzt a környezetünk védelmére!

Fontos, hogy a pénzt ne a fegyverekre fordítsuk! Ha összefogunk, józanul gondolkodunk és cselekszünk, elkerülhető az atomháború. Tehát tegyünk érte, és ne csak beszéljünk a földi élet boldogabb jövőjéről! A háborút a pénzéhes, lelkiismeretlen vezetők, politikusok generálják. Sajnos, az egyházak vezetői sem tesznek meg mindent, büszkén áldják meg a fegyvereket, ahelyett hogy megakadályoznák azok használatát.

Ha komolyan gondoljuk és teszünk a természet védelméért, akkor unokáinknak nem kell majd szégyenkezniük miattunk, hogy nem tettünk semmit a háború ellen.

Sikula Szabolcs
nyugdíjas

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör környezetvédelem