Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Az amerikai folklegenda, Bob Dylan most színes grafikáival csalogatja a szegedieket a Reök-palotába
Művház 2019. július 26. 20:15

Az amerikai folklegenda, Bob Dylan most színes grafikáival csalogatja a szegedieket a Reök-palotába

Képriport
A világ egyik legismertebb, 78 éves előadóművészének, Bob Dylan amerikai énekesnek alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában. Az élő folklegenda ötven grafikáját szeptember 22-éig láthatják az érdeklődők a kiállító-palota első emeletén.

Hirdetés

Bob Dylan nevét hallva szerte a világon elsőként minden bizonnyal leghíresebb slágere, a „Like a Rolling Stone” jut mindenkinek eszébe. Ez a több mint hat perces dal kitágította a sláger fogalmát.

A Rolling Stone magazin 2004-ben Minden idők ötszáz legjobb dalának listáján az első helyre sorolta Dylan slágerét.

A Reök-palotában most mégis egy teljesen új oldaláról ismerheti meg a szegedi közönség a világhírű slágergyárost: Életem az utca, ahol járok címmel ötven képzőművészeti alkotásából összeállított tárlatot ma délután nyitotta meg Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora.

– Képeivel, akárcsak zenéjével a tradícióból próbál jövőt építeni – mondta a 78 éves élő, zenészlegenda színes grafikáiról a tárlatnyitón a szakember.

(fotók: Rafai Gábor)

A prágai Gallery of Art több száz darabos kollekciójából válogatott ötven alkotás vázlatai a zenész 1989 és 1992 közötti amerikai turnéja során születtek.

A vázlatokból festmények, majd azokból grafikai munkák készültek. Bob Dylan a koncertek közötti utazása során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk.

– A képek ugyanazzal a lendülettel, magabiztossággal telített sallangmentes, erőteljes alkotások, mint Bob Dylan zenéi. Erőteljes analógiák fedezhetők föl a képzőművészeti alkotások és a zenék között – emelte ki Nátyi Róbert, majd hozzá tette: nem emléket szeretnének állítani ezzel a kiállítással a Bob Dylan-jelenségnek. A kiállítás nem akar mást, mint képzőművészeti alkotásokat bemutatni.

A Magyarországon először bemutatott kollekció képeinek témái magukért beszélnek: csendéletek, utcaképek, klasszikus tájképek, portrék és aktok láthatók a kiállításon.    

Az Életem az utca, ahol járok című tárlat szeptember 22-éig látható a Reök-palota első emeletén.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bob Dylan kiállítás megnyitó Reök-palota