Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 26. 18:30

Simándy József egyszerre volt hazafi és európai polgár

Képriport
Pénteken délután avatták fel Simándy József bronz mellszobrát a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnok keleti szárnyában. A legendás operaénekes a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításában meghatározó szerepet játszott, és egészen haláláig szoros szálak fűzték a városhoz.

Hirdetés

Az ünnepség előtt Simándy József özvegye, a mindig vidám és energikus Jutka asszony mesélt a népes családról. Három gyermeke született a tizennyolc évvel idősebb operaénekestől, akik közül kettő, Péter és Judit gyermekként még látták apjukat a Szegedi Szabadtéri színpadán. Később született meg Kati, de túl fiatal volt ahhoz, hogy elkísérje apját Szegedre, ahol összesen negyvennégy előadáson hallgathatta meg a közönség különleges, telt hangját. A Simándy család minden tagja, az özvegy, a három gyerek, a tíz unoka, valamint az öt dédunoka élénken őrzi a legendás énekes emlékezetét. Sokan közülük most is részt vettek az avatóünnepségen.

Szinetár Miklós is emlékezett Simándy Józsefre a Dóm téren. Kattintson nyitóképünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Történetek Simándy Józsefről

Szinetár Miklós avató beszédében több emlékezetes sztorit is felidézett, amelyek a neves operaénekes szegedi fellépéseihez kötődtek. Az egyik egy Bánk bán előadáson esett meg, amelyet Szinetár rendezett, és természetesen mindenki nagyon várta a Hazám, hazám áriát Simándy előadásában. Körülbelül 100 ember azonban nem jutott be, ezért ők a Dóm téren kívül rekedtek. A lágyszívű biztonsági emberek azonban beengedték őket a színpad mögé, amikor az ária felcsendült, így mindenki meglepetésére a taps nem csupán a nézőtéren, de a színpad mögött is felcsendült.

A másik történet szerint a Hunyadi László előadásán a főszerepet játszó tenorista a próbán megszemlélte a kivégzés helyszínét, és szóvá tette a rendezőnél, hogy szerinte ez egy kis, vacak hely egy kivégzésre. Szinetár próbálta megnyugtatni, hogy minden reflektor rá fog irányulni, amikor lesújt a hóhér bárdja, de Simándy csak legyintett: Nekem már el is ment a kedvem ettől a kivégzéstől!

Simándy József 1979-ben szerepelt utoljára a szegedi közönség előtt, de pályafutása ekkor még nem ért véget. Az Operaháznak 1990-ben lett örökös tagja, de ezt megelőzően már 1947-től társulaton kívüli magánénekese volt. 1978–1986 közt a Zeneakadémián tanított. Özvegye a szoboravatás alkalmából külön megköszönte a szegedi önkormányzatnak, hogy támogatták a Kelemen Kristóf által készített bronz mellszobor felállítását.

Kozma József, a városi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke köszöntőjében azt mondta,

„a Dóm tér őrzi Simándy József különleges hangját,”

és amikor az avatásra összesereglett ismerősök, barátok, rokonok hazamennek, az énekes ott marad a téren, ahol oly sokszor elkápráztatta a közönséget az előadásával. Kozma felidézte a hatvan évvel ezelőtt újraindított Szegedi Szabadtéri Játékok legendás előadásait. Köszönetet mondott Vaszy Viktornak, aki nélkül a fesztivál nem éledhetett volna újjá, és akinek mellszobrától nem messze immár az itt felcsendülő zenei előadások másik fontos alakja, Simándy József emlékművet kapott. A most felavatott mellszobor közelében van annak a Gregor Józsefnek az emlékműve, aki szintén legendás szereplője volt a szegedi és országos operaéletnek.

Sóvirágok, emlékbe

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója felidézte a közös munkákat Simándy Józseffel. A fiatal rendező 1951-ben az Aida előadásán dolgozott először a legendás tenoristával. Szinetár emlékeztetett arra, hogy olyan csodálatosan senki sem tudott a hazaszeretetről énekelni, mint Simándy, de nem pusztán a magyar operairodalmat tudta magas szinten tolmácsolni a közönség felé. Nagy klasszikus operaszerepeket kapott külföldi színpadokon is, ami jelezte, hogy egyszerre volt hazafi és európai polgár. Azt hangsúlyozta ugyanakkor a rendező, hogy Szeged, a Szabadtéri és Simándy néhány évtizedig olyan egységet alkotott, ami garancia volt a minőségre. A szobor leleplezése után felcsendült a Hazám, hazám ária felvételről, Simándy József előadásában. A közönség most is megtapsolta a produkciót, mintha a szomszédban álló színpadon adta volna elő a legendás operaénekes.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér Kozma József Simándy József színház szobor szoboravatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés