Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. július 26. 15:45

Aida, az operák királynője különleges jubileumon tér vissza a Dóm térre

Képriport
Grandiózus látványvilággal érkezik ma este a Dóm téri színpad deszkáira a rabszolgasorba taszított etióp királylány és az ifjú egyiptomi hadvezér szerelmének tragikus története. Verdi közönségkedvenc műve, az Aida a hazai sztárok mellett ifjú énekeseket is felvonultat.

Hirdetés

A szabadtéri játékok idei záró produkciója augusztus 9-én érkezik a Dóm térre. A Titanic című musical hazai ősbemutatóját hat alkalommal láthatják majd a nézők.

Verdi csodálatos operája, az Aida nemcsak a zenetörténetben, hanem a szabadtéri játékok történetében is kiemelt helyet kap, ugyanis különleges jubileumot ünnepel idén a darab. Verdi sokak által ismert és szeretett művét először 80 éve, 1939-ben mutatták be a Dóm téren Nádasdy Kálmán rendezésében, a zenekart akkor Ferencsik János dirigálta.

Most két részben, olasz nyelven, magyar szövegfeliratozással állítja színpadra Kesselyák Gergely, akit a szegedi játékokhoz nemcsak korábbi művészeti vezetői tevékenysége, hanem kiváló operarendezései is kötik: egyedi stílusa már a két-két éven át játszott, nagysikerű Turandot és Nabucco színpadra állítása során is megmutatkozott.

(fotó: Rafai Gábor)

A Szegedi Szimfonikus Zenekart dirigáló Pál Tamás Liszt-díjas karmester életében különleges szerepet tölt be Verdi Aidája: ezzel az operával kezdődött el nemzetközi karrierje a Caracasi Operaház megnyitóján.

Az opera címszerepét Ádám Zsuzsanna énekli, aki életében először formálhatja meg ezt a hozzá közel álló Verdi-szerepet. A fiatal szoprán számos szerepben és megmérettetésen bizonyított már, fontos nemzetközi versenyeken szerepelt eredményesen. Milánóban első díjjal jutalmazták, tavaly pedig Marton Éva Énekversenyén második helyezést ért el.

Darabbeli partnerének, László Boldizsárnak is újdonság lesz a szerepe. A Dóm téri közönségkedvenc tenornak ez lesz egymás után az ötödik évada a szabadtéri játékokon. Most, Radamest, a hősszerelmes fiatal hadvezért alakítja.

Amonasrót, Etiópia királyát Kálmándy Mihály bariton kelti életre, Kiss András basszus pedig Ramfis főpap szerepét énekli, mindketten visszatérő énekesnek számítanak a Dóm téri színpadon.
Gál Erika, a Magyar Állami Operaház mezzoszopránja viszont először szerepel a játékokon Anneris szerepében, ahogy a főpapnőt alakító Kálnay Zsófia is.

Egyiptom királyának szerepét a nemzetközi hírű basszus, Kovács István énekli, a hírnököt pedig a Szegeden is népszerű tenor, Szerekován János alakítja.

Az opera előadása a szólistákon kívül több száz szereplőt igényel, csak a kórus létszáma meghaladja a 120 főt.

A szabadtéri játékok színpadának hatalmas, ezer négyzetmétert megközelítő mérete miatt grandiózus látványvilágot ígér az előadás. Ezt a hatalmas teret tölti meg látványos tartalommal a Dóm téri színpadot jól ismerő két alkotó: a díszlettervező Zeke Edit és a jelmezekért felelős Velich Rita.

A többszörös díjnyertes páros már a nagy sikerű Turandotban is bizonyították, rendkívüli látványvilágot képesek teremteni a Dóm ikertornyai előtti hatalmas színpadon.

Verdi remekművét a ma esti bemutatót követően szombaton este ismét láthatja a közönség.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült látványos fotógalériánkat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Dóm tér Szegedi Szabadtéri Játékok Aida Giuseppe Verdi
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés