Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 26. 08:44

Száz évre szóló döntés lesz a Széchenyi tér átalakítása

Képriport
Nagyon konstruktívnak nevezte a Széchenyi tér tervezett átépítéséről rendezett lakossági fórumon elhangzottakat a közel két és fél órás esemény lezárásakor Nagy Sándor városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármester. Nem túlzott: sok kulturált, építő jellegű, elismerő vélemény hangzott el a díjnyertes tervről a hozzászólók részéről, amelyet a szegedi Fontos Mérnöki Stúdió készített.

Hirdetés

Az előjelek éppen az ellenkezőjére utaltak. A közösségi oldalakon sokan fogalmazták meg lesújtó kritikájukat a Széchényi tér tervezett rekonstrukciójáról, arról a tervezetről, amelyet a szakmai bírálóbizottság egyhangúan a legjobbnak választott. Sokan vélekedtek úgy előzetesen, hogy semmi szükség a tér újragondolására, az jelenlegi formájában teljes mértékben megfelelő.

Nagy Sándor a tisztázás szándékával bocsátotta előre, hogy a tervezők mostanra elkészítették azt a prezentációt, amely részletesen felvázolja, hogyan képzelik el a tér felújítását és átalakítását. Ám

a részletes tervezés – ez hozzávetőlegesen egy évet vesz igénybe – csak a lakossági fórumot követően indul meg, amely során igyekeznek a jónak gondolt ötleteket és javaslatokat beledolgozni a még mindig formálható elképzelésekbe.

A tér átalakításának alapvonalait Vakula Réka tájépítész ismertette. A látványtervek a fenti képre kattintva elérhetők.

Ezek szerint

  • megszűnne az autóforgalom a Városháza előtt, ahol sétányt alakítanának ki.
  • Ezzel párhuzamosan felszámolnák a tér polgármesteri hivatal, a Zsótér-ház és a bíróság előtti parkolóhelyek. Ezzel hozzávetőleg 180-nal csökkenne ezek száma.
  • Ellentételezésképpen mélygarázs építenének a Zsótér-ház és a városháza előtti felszín alá, ahová a Kiss Ernő utcából lehetne behajtani.
  • Teljes egészében megszűntetnék az autós forgalmat a tér bíróság felőli oldalán,
  • valamint a Takaréktár utcából nem lehetne kihajtani a térre, így sem a Kossuth Lajos sugárút, sem a Stefánia felé nem lehetne fordulni, kizárólag a Horváth Mihály utca irányába.
  • A polgármesteri hivatal előtt egy külön teret – ahogy Vakula Réka fogalmazott – főteret a főtérben alakítanának ki, elforgatnák és megfeleznék a jelenleg ott található vízmedencét, és a tér szobrait is elmozdítanák az újragondolt térben.

A díjnyertes pályamű egyik leghangsúlyosabb eleme, hogy új burkolttal, a szintkülönbségek eltüntetésével, a kerékpárosok kitiltásával megerősítenék a tér középső sétányának korzó jellegét. Ezt mindkét oldalon – ellentétben a mai állapottal – két-két padsor övezne. A kerékpárosok ennek ellenére – másutt – igénybe vehetik az új Széchenyi teret. A zöldfelület nagysága a jelenlegihez mérten közel 20 százalékkal bővülne, külön magnóliafákból álló park kialakítását is tervezik.

A Takaréktár utca és a Horváth Mihály utca találkozásánál új teret alakítanának ki, ami eredeti ötletnek ígérkezik a bemutatott prezentáció alapján. A pályázat kiírásakor elvárás volt, hogy a tér a két világháború közötti jellegét kapja vissza.

Az egész tervezés szellemiségét az a szemlélet hajtja át, hogy a gyalogosoknak szeretnék visszaadni a Széchenyi teret – vette át a szót Fontos Rómeó építész, aki szerint száműzni kell az autókat (legfőként a parkoló autókat) a város főteréről. Közlekedési szempontból nem változik a tér forgalma a tér Kárász utcai oldalán, a Belvárosi híd irányából és irányába. A vele ellentétes oldalon a Kossuth Lajos sugárút felől továbbra is biztosítanák az áthaladást a Stefánia felé, és az ellenkező irányba. A belváros autóforgalmát a Stefánián kívánják a Belvárosi-híd irányába megoldani. Ha minden a mostani elképzelések szerint alakul, akkor ez a bíróság épülete előtti útszakaszról már nem lesz lehetséges, mert itt kizárólag a villamos pálya maradna meg.

Vakula Réka tájépítész bemutatja a terveket. Kattintson ide a galériáért!

Csak a beteg fákat cserélik újakra

A közel egyórás prezentáció után a szép számban jelenlévők kérdések, javaslatok és ötletek tucatjait osztották meg a tervezőkkel és Nagy Sándor alpolgármesterrel. Hány fát vágnak ki és hol? Hol telepítenek újat és mennyit? – hangzott el az első kérdés. A középső sétány melletti platánok ritkítása elkerülhetetlen, de Fontos Rómeó szerint ezeket a tér más részein nagy számban ültetett fák kiváltják. Egy másik hozzászóló szerint csak koros és nem csemetefákat szabadna ültetni a felújított térre, ám abban a hallgatóság nagyjából egyetértésre jutott, hogy a híres, több mint száz éves Széchenyi téri platánfák közül sok nincs jó állapotban.

Volt olyan hozzászóló, aki ellenezte, hogy olyan kandelábereket kapjon a tér, amilyenek a belvárosban találhatók. A fórum egy másik részt vevője szerint a prezentációban látott padok nem illenek a főtér stílusához. Ketten arról beszéltek, hogy nem volna szabad megszüntetni a bíróság előtti parkolást, valamint azt, hogy a Takaréktár utca felől vétek lenne lezárni a behajtást a térre.

A lakossági fórumon véleményt formálók döntő többsége elismeréssel szólt a tervről és annak minőségéről. Többen kiemelték, hogy sok munkát raktak a mérnökök az elképzeléseik megformálásába. Volt olyan hozzászóló, aki egyenesen zseniális tervnek nevezte a Fontos Mérnöki Stúdió elképzeléseit.

Egy másik véleményalkotó szerint a város és a tér az embereké és nem az autóké. A lakossági fóromon részt vevők többsége osztotta ezt a véleményt, és valaki keresetlenül úgy fogalmazott, hogy nem lehet parkoló egy olyan város főtere, amilyen Szegedé.

Több kérdés is elhangzott a beruházás költségeiről és a kivitelezés időtartamáról, ám Nagy Sándor mindkettőt idő előttinek nevezte. (A Modern Városok Programban 3 milliárdos költségvetéssel szerepel ez a fejlesztés.) Egyfelől nem állnak rendelkezésre a kiviteli tervek, és nem tudhatjuk jelen pillanatban, mikor indulhat a beruházás. Ezzel összefüggésben teljesen nyitott az a kérdés is, hogy az építőipari árak miként emelkednek a jövőben.

Egy hölgy arról beszélt, hogy a mostani térátalakítás közel száz évre határozza meg a város legfontosabb közterületének jellegét és arculatát. Többen utaltak rá, hogy keserves lesz a város életében a tér felújításának időszaka. Erre válaszul általános derültséget keltve Fontos Rómeónak humorosan úgy válaszolt: „Ki újított már fel lakást? Hányan gondolták az munkák közben, hogy kár volt ebbe belevágni? És aztán hányan gondolták azt a munkák végeztével, hogy mégis érdemes volt” – mondta el a építész. A hallgatóság soraiból valaki közbeszólt: „És hányan fejezték be akkor a lakásfelújítást akkora, amikorra eltervezték?” Egyetértő nevezetés fogadta az elhangzottakat.

Nagy Sándor a mellett, hogy konstruktívnak egyben bölcs beszélgetésnek is nevezte a csütörtöki lakossági fórum disputáját, amihez hozzátette: a visszatért a hite a társadalmi viták eredményességébe.

B. P

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: lakossági fórum Nagy Sándor Széchenyi tér építkezés fejlesztés felújítás Modern Városok Program
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés