Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben, amiért éheznek a menekültek a tranzitzónában
Túl a városon 2019. július 25. 16:52 Forrás: Euronews / 24.hu

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben, amiért éheznek a menekültek a tranzitzónában

A magyar állam rendszeresen nem ad enni az ott várakozó menekülteknek az Európai Bizottság szerint.

Hirdetés

Az Európai Bizottság csütörtökön azt közölte, a tranzitzónában lévő migránsok éheztetése miatt indul meg az eljárás. Úgy látják, a fogvatartás körülményei nem megfelelőek Röszkén.

Mint írták, felszólító levelet küldenek Magyarországnak, amiért az ország nem biztosít élelmiszert azon visszatérésre kötelezett személyeknek, akik a szerbiai határ mentén létesített magyarországi tranzitzónákban állnak őrizet alatt.

Natasha Bertaud szóvivő ezzel kapcsolatosan így fogalmazott:

A bizottság értékelése szerint a fogva tartás körülményei Röszkén nem felelnek meg az európai unió emberi jogi chartájában foglaltaknak

írja az Euronews.

A Magyar Helsinki Bizottság szintén ma az közölte, hogy tizenhatodik alkalommal kellett felszólítania a strasbourgi bíróságnak a magyar kormányt, hogy adjon enni a tranzitzónában tartózkodóknak. Legutóbb egy fiatal ghánai férfit próbáltak éheztetni a hazai hatóságok, és ezzel arra kényszeríteni, hogy mondjon le az itteni eljárásokról.

Emellett a bizottság úgy döntött, eljárást indít Magyarország ellen ez Európai Unió Bíróságánál a Stop Soros törvénycsomag miatt, ami a bizottság szerint kriminalizálja a menedékkérők segítését.

„A magyar szabályozás korlátozza a menedékkérők azon jogát, hogy kommunikáljanak az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, és igénybe vegyék az általuk nyújtott segítséget. Ez sérti a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvet” – olvasható a bizottság közleményében.

Emellett a törvénycsomag különadóval bünteti a migránsokat segítő szervezeteket és általánosságban tiltja a migráció népszerűsítését, ami szintén aggályos a bizottság szerint.

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kötelezettségszegési eljárás menekült migráció migráns Orbán-kormány Röszke Európai Bizottság Európai Unió
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés