Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 25. 10:37

A művész, aki Szegedről indult, és a legszebben énekelt a hazaszeretetről

Simándy József operaénekes családja kezdeményezte egy, a világhírű énekművészről Kelemen Kristóf általkészített bronz mellszoborállítását a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója tiszteletére. A szobrot pénteken délután 4 órakor avatják a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnok keleti szárnyában.

Hirdetés

Ha meghalljuk Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriáját, a Hazám, hazám címűt, a magyarok döntő többségének Simándy József jut eszébe. Az ő előadásában vált ugyanis igazán klasszikussá a hazaszeretetnek ez az emblematikus dala. Amikor 1996-ban Plácido Domingo Magyarországon járt, szintén elénekelte ezt az áriát, ami nem csak a magyar nemzeti opera előtti tisztelgés volt, de egyben emlékezés a nagy operaénekesre, aki igazán ismertté és emlékezetessé tette mindannyiunk számára ezt a darabot.

;

Az 1916. szeptember 18-án, Kistarcsán született Simándy József életpályája 1946-ban Szegedről indult. Ekkor énekelte el ugyanis a Szegedi Nemzeti Színház színpadán Bizet: Carmen című operájában Don José szerepét. Az eredetileg autószerelőnek tanuló Simándy addig csak kóristaként léphetett színpadra az Operaházban.

A Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításától, 1959-től egészen 1979-ig 44 előadásban énekelt főszerepeket. Magyarország egyik leghíresebb tenoristája volt, aki az említett Bánk Bán című operán kívül számos zeneműben csillogtatta meg különleges képességeit. Megjelenése, habitusa, gazdag hangja, belső ereje hőstenor szerepek eljátszására tette különösen alkalmassá. Számos lemeze készült, nagy sikerrel lépett fel Európa nagy operaházaiban és hangversenytermeiben, és itthon is a közönség kedvence volt. Az Operaháznak 1990-ben lett örökös tagja, de ezt megelőzően már 1947-től társulaton kívüli magánénekese volt. 1978–1986 közt a Zeneakadémián tanított.

Élete végéig erős szálakkal kötődött Szegedhez, sikerei kiindulópontjához, és művészi kiteljesedése helyszínéhez. 1997. március 4-én, Budapesten bekövetkezett halálát követően a család hozzájárult, hogy a Szeged városa által elindított országos énekverseny névadója Simándy József legyen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Simándy József szobor szoboravatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés