Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 24. 13:36 Forrás: penzcentrum.hu

Lassan készfizető kezes kell a zöldségvásárláshoz

Jóval mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlni az embereknek, az egy évvel ezelőttihez képest. A KSH 94 termék árát vizsgálta meg, ezekért összesen 4 százalékkal többet kell fizetni. A legbrutálisabban a vöröshagyma drágult.

Hirdetés

A teljes KSH-termékkosár ára tavaly júniusban 644100 forint volt, idén a 94 termék és szolgáltatás összeadott értéke 670433 forintra emelkedett. Ez mintegy 4 százalékos drágulást jelent egyetlen év alatt.

A vizsgált termékek közül csupán tizenhét ára csökkent egy év alatt. Többek között a citromért és az almáért kell kevesebbet fizetni. Több termék azonban brutálisan megdrágult.

A legnagyobbat a vöröshagyma drágult, tavaly egy kilóért 197 forintot kellett fizetni, idén már 431 forintba került. A burgonya tavalyhoz képest 70 százalékkal drágult, a fejes káposzta ára pedig 42 százalékkal emelkedett egy év alatt. A félbarna kenyér ára is jelentősen emelkedett, közel 15 százalékkal.

A tíz legnagyobbat drágult termék fele zöldség, emellett a liszt (+12,23%) - és ebből következően a kenyér (+14,17%) - is felkerült a lista elejére. Látható, hogy a pékek egy az egyben ráverték a lisztdrágulást a vevőkre, sőt, még egy kicsit rá is tettek - vélhetően a megnőtt szállítási költségek miatt.

A húsok közül a sertéscomb ára emelkedett a legnagyobbat, idén 13,3 százalékkal kerül többe mint tavaly.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár drágulás zöldség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés