Hirdetés
Túl a városon 2019. július 23. 21:31 Forrás: 24.hu

Kiakadtak a kormányra a tűzoltók is

Az egészségügyben dolgozók és a tanárok után most a tűzoltók gondolják úgy, hogy semmibe veszi őket a kormány. A kedvezményeiket veszítő vonulósok éhbérért dolgoznak, felszerelésük korszerűtlen, s még a nevüket is elvették tőlük – írja a 24.hu.

Azok a vonulósok dolgoznak 150-170 ezer forintért, akik égő házakba mennek be, kivágják a roncsok közül az embereket balesetkor, elöntött pincékhez és házakra dőlt fákhoz is kihívunk. Amikor igazán nagy baj van.

Igaz, ők nem tudnak gólt lőni a grúz bajnok hálójába a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében. Mint ahogy a tanárok sem és a 183 ezer forintért dolgozó fiatal sebészek sem tudnak gólt lőni.

Visszatérve a 24.hu cikkéhez, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete összeült tanácskozni – végezve a dolgát –, hogy valamit kezdjenek már azzal az ellentmondással, hogy a magyar gazdaság évek óta hasít, ők meg 5-6 év tapasztalattal, tehát erejük teljében, fiatalon nettó 150-ért mászkálnak be embereket menteni égő házakba, adott esetben.

Azt is mondták az összejövetelen, hogy bár évtizedekig „király” dolog volt tűzoltónak lenni, hiszen amellett, hogy hatalmas tisztelet övezi a hivatást, viszonylag kiemelt bér és kedvezmények is jártak azért, hogy mások életéért kockáztatják a sajátjukat. Most viszont nagyjából hatodát, hetedét keresik annak mint egy jobb és harmadát, negyedét annak, mint egy gyengébb programozó.

A tűzpoltók korkedvezményes nyugdíját a Fidesz kétharmad 2010-ben eltörölte, a bérek meg alig nőttek, sőt a túlmunkát is alig akarták kifizetni.

A tűzoltóknál az is kiverte a biztosítékot, hogy 2012-ben a Katasztrófavédelemmel „elnyelették” a tűzoltóságokat, ami nem növelte a szakmai színvonalat összességében, sőt, egyes vélemények szerint, inkább arra volt jó, hogy a schengeni határ nyugat-magyarországi lebontásakor fölöslegessé vált határőr főtiszteknek legyen állásuk.

„A tűzoltó kezdőbér ma nettó százötven-százhatvanezer, tíz szolgálati év után pótlékkal százhetvenezer. Én huszonhárom év után viszek haza kétszázhatezer forintot.”

– mondja a 24.hu-nak egy vonulós tűzoltó.

Elég hosszú a cikk, de érdemes végigolvasni.

Béremelést követel a Párbeszéd

Kocsis-Cake Olivio parlamenti képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinet három hétre szabadságra megy, miközben az elmúlt napok hírei arról szólnak, hogy komoly gondok vannak a pedagógusok, a rendőrök és a tűzoltók bérezésével. A rendőröknél és a tűzoltóknál olyan komoly a létszámhiány, hogy már a működést veszélyezteti – hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus kérte, hogy a kormány a tűzoltóság dolgozóinak munkakörülményein és felszerelésén is javítson.

Kérdezték arról, hogy őszre kellett halasztani a szavazást három, az Európai Parlament bizottsági alelnöki posztjaira jelölt fideszes politikusról. Azt felelte, az európai intézményeknek joguk van eldönteni, hogy kit, mikor és hogyan választanak meg. Kocsis-Cake Olivio hozzátette: korábban fideszes politikusok nem támogattak olyan, az MSZP által indított magyar biztosjelölteket, mint Kovács László vagy Andor László.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés katasztrófavédelem tűzoltóság