Hirdetés
Túl a városon 2019. július 22. 21:15

Bizonyíték az alacsony bérekre: nettó fizetésükkel fotózkodnak a tanárok az interneten

Egészen pontosan a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat (PSZOIT) Facebook-oldalát árasztották el a fotókkal. A szakokat, a nettó bért, a felsőoktatásban és a pedagógusi pályán töltött időt írják fel egy lapra.

Négy év egyetem, négy év tapasztalat 143 ezer 931 forint nettó fizetés – ennyiért is tanítják a nemzet gyermekeit és fiataljait a tanárok.

Van, aki vállalja arccal, van, aki az állását féltve a papírlap mögé bújik. Pedig nem nekik kellene elbújniuk, hanem annak, aki hagyja, hogy egy nemzetstratégiai ágazatban ennyit keressenek a jövő generációit tanítók.

De találni gyógypedagógust 2 diplomával, 2 nyelvvizsgával 4 év gyakorlattal nettó 150 ezer 6 forintért is. Mondják, hogy kevés a tanár maradt természettudományos területen, nem is csoda, hiszen az egyik matematika-informatika szakos tanár 166 ezer 486 forintot keres 5 év egyetem és 6 év tanítás után. Ennyiért képzi a jövő mérnökeit, programozóit, informatikusait, közgazdászait. 

Vannak magasabb bérek is, az egyik tanító-gyógypedagógus-mentorpedagógus 20 év tapasztalattal, 3 diplomával, osztályfőnökként – családi adókedvezménnyel – együtt keres 240 ezer 840 forintot. Ennyiért lassan pénztárost sem találnak a multik.

"A kormány hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésével kapcsolatban. A pedagógusok hatodik éve nem kapnak béremelést, ezenkívül a nevelést, oktatást segítő kollégáink bérei még ennél is megalázóbbak. Mi most kitesszük azt, amit hazaviszünk, ezért hány évet tanultunk és hány év gyakorlat áll mögöttünk. Mi készülünk a tanévre. Hosszú küzdelemre készülünk, de küzdeni azt tudunk, most épp a bérünkért fogunk. Azért lehet, hogy tanítunk majd 608 órát is..."

– írják a vasárnap posztolt felhívásukban a PSZOIT Facebook-oldalán.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizetés pedagógus tanár