Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 22. 09:40 Forrás: MTI

Csökken a működő cégek száma Magyarországon

Több mint nyolcezer céggel kevesebb működött az országban 2019 második negyedév végén, mint egy évvel korábban – közölte a Bisnode Magyarország Kft. negyedéves elemzése alapján hétfőn.

Hirdetés

A tanácsadó cég saját adatbázisa szerint a magyar működő cégek száma a 2018 második negyedévi 499 804-ről az idén június végére 491 687 aktív cégre csökkent.

A közlemény szerint a cégalapítási kedv ugyan látványosan, több mint 8 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest 1129-cel több, összesen 14 935 céget hoztak létre, a csődök száma 12 volt az egy évvel korábbi 14-gyel szemben, a megszűnések száma mintegy 4 százalékkal, 19 534-re emelkedett.

Iparágak szerint az új cégalapítások számát tekintve az építőipar vezet, 3024 új céget hoztak létre, ami 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 2458-hoz képest. Az arányokat tekintve a nemfém ásványi termék gyártás iparág vezet, a mért időszakban 53 százalékkal több, 40 új céget hoztak létre.

A legtöbb megszűnt céget és a legtöbb végelszámolást a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén, a legtöbb felszámolást az építőiparban, a legtöbb csődöt a nagykereskedelemben, a legtöbb kényszertörlést holtversenyben az építőiparban és a nagykereskedelemben regisztrálta a Bisnode. 

A megyék közül mindössze Nógrád megyében nőtt a cégek száma tavalyhoz képest, ahol 21-gyel volt több a működő cégek száma az idén. 

A többi megyében csökkent a működő cégek száma, a legjelentősebben, több mint 3 százalékkal Komárom-Esztergom megyében – írja közleményében a Bisnode.

Szegeden közel 6000 cég alakult 2010 óta, viszont ennél kevesebb szűnt meg, így a Csongrádi megyeszékhelyen pozitív az elmúlt 9 és fél év mérlege. Az általunk vizsgált nagyvárosokban ugyanebben az időszakban mindenhol több cég szűnt meg, mint amennyi alakult.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cégalapítás cégmegszűnés gazdaság vállalkozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés