Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Sztárparádéval érkezik a megújult újszegedi szabadtéri színpadra a nőfaló Don Juan története
Művház 2019. július 19. 13:10

Sztárparádéval érkezik a megújult újszegedi szabadtéri színpadra a nőfaló Don Juan története

Képriport
A Molière nőfaló hőse, Don Juan több mint három és fél évszázada járja a világot jelentő deszkákat, most megérkezett a liget felújított színpadára is. A nézők jó előre bizalmat szavaztak az előadásnak: a péntek esti bemutatót megelőzően a tegnapi főpróbát is nyilvánossá tették, akkora volt az érdeklődés.

Hirdetés
Hirdetés

Ma este kétévi kihagyás után hivatalosan is megnyílik a nézők előtt a szegedi szabadtéri játékok teljesen megfiatalodott újszegedi játszóhelye.

A korszerűvé vált színpadon a korábban már megkezdett Molière-sorozat fut tovább. A Tartuffe és az Úrhatnám polgár után most a szabados életű sevillai nemes úr, a nagy hódító, Don Juan történetét állította színpadra Herczeg T. Tamás és O. Horváth Sári.

Ezzel az előadással nyitják újra a két éve, a liget rekonstrukciója miatt kényszerűen zárva tartó Újszegedi Szabadtéri Színpadot.

(fotók: Rafai Gábor)

Az előadás már jóval a bemutató előtt felkeltette a közönség és a színházi szakma érdeklődését, a jegyeket pedig olyan iramban kapkodták el, hogy a szervezők megnyitották a csütörtök esti főpróbát is a nézők előtt.

Kossuth-díjasok és a Nemzet Színésze is fellép a ligetben

A megújult játszóhely első bemutatójára sokszínű művészgárda kovácsolódott össze egy társulattá. A címszerepet Jakab Tamás alakítja, aki Emir Kusturica legendás társulatának is vezető színésze volt.

Sganarelle-t, a szolgáját Sorbán Csaba játssza – a leleményes karakter nemcsak a komédiának, de az irodalomtörténetnek is fontos alakja.

A Szegedhez ezer szállal kötődő Kossuth- és Jászay Mari-díjas színművész, Kulka János játssza az előadásban a kőszobrot, a Don Juan által megölt kormányzót, aki visszatér a sírból, és magával viszi gyilkosát a pokolba.

A Nemzet Színésze, Bodrogi Gyula kelti életre az apa, Don Louis figuráját, aki a mély, drámai mondanivaló mellett számos alkalommal poénkodik is a színpadon.

A magyar színházi szcéna egyik ikonikus alakja, a színész-rendező Zsótér Sándor ugyan csak egyetlen jelenetben szerepel, de a Koldus szerepében mégis egészen döbbenetes színpadi jelenlétet mutat fel.

Donna Elvirát, a csapodár főhős feleségét az Örkény Színház Kossuth-díjas színésznője, Csákányi Eszter alakítja: az elcsábított apáca általa kap egészen izgalmas színt.

A szabadtéri játékok Molière-sorozatának korábbi darabjaiba már megismert művészek is fellépnek a nagy érdeklődést kiváltó produkcióban: Kancsár József, Balog József, Sebők Maya és Farkas Andrea is fontos szerepet vállalt az előadásban. Don Juan embereit pedig Geréb Ágnes, Odorics Ferenc és Andóczi-B. József alakítják.

Bianca Imelda Jeremias díszlete kreatívan használja ki a megújult játszóhely adottságait, jelmezei közt pedig egy meglepetés is rejtőzik: a szabadtéri Molière-sorozatának előző produkcióiból is feltűnik egy kosztüm a Don Juanban.

A túl jól ismert értelmezéstől kissé elemelt, de változatlanul finom humorú világot Szirtes Edina Mókus zenéje teszi teljessé.

Háromszázötven év alatt sem avasodott meg a történet

Don Juan, a csábító története vándortéma az irodalomban és a zeneművészetben is, a témát sokan feldolgozták. Molière drámája, a Don Juan vagy a kőszobor lakomája a Tartuffe után született meg több mint háromszázötven éve, 1665-ben.

A cselekmény a főhős szerelmi kalandjainak sorából és az ezekből fakadó bonyodalmakból áll: tiltott szerelmek, csábítási trükkök, elhagyott nők, dühös férjek és fivérek.

Molière Don Juanja megszökteti a kolostorból szerelmét, Donna Elvirát. Elveszi, de miután megunja, elhagyja. A nő fivérei ezért üldözni kezdik. Közben Don Juan már újabb szoknya után fut: csónakba is száll, hogy kövessen egy mással jegyben járó lányt. A csónak felborul, egy paraszt menti ki Don Juant a vízből, aki viszont „hálából” elcsábítja a feleségét, s ráadásul még meg is veri a méltatlankodó férjet.

A lelketlen Don Juan nem egyszerűen egy szoknyavadász, sokkal inkább egy képmutató, aki cserbenhagy másokat, nem érez hálát, sem lelkifurdalást. Mindezért megbűnhődik, mert amikor az általa megölt Parancsnok kőszobrával vacsorázik, megnyílik alatta a föld és így a mű végén elnyeri méltó büntetését.

Nyíltszíni tapssal üdvözölte a közönség a Don Juan jeleneteit tegnap este a produkció nyilvános főpróbájá, többször az eső is közbeszólt, de a nézők és a színészek kitartottak az előadás végéig.

A Molière-komédiák újabb gyöngyszemét a ma esti bemutatót követően szombaton és vasárnap is láthatja a közönség a felújítás után újra megnyílt, 1200 férőhelyes Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Molière: Don Juan

Fordította

 • Petri György

Szereplők

 • Don Juan, Don Louis fia: Jakab Tamás
 • Sganarelle, Don Juan szolgája: Sorbán Csaba
 • Donna Elvira, Don Juan felesége: Csákányi Eszter
 • Don Carlos, Donna Elvira fivére: Kancsár József
 • Don Alonso, Donna Elvira fivére: Balog József
 • Don Louis, Don Juan apja: Bodrogi Gyula
 • Koldus: Zsótér Sándor
 • Mari, parasztlány: Sebők Maya
 • Bernadette, parasztlány: Farkas Andrea
 • Frici, paraszt: Kancsár József
 • A Parancsnok szobra: Kulka János
 • Vasárnap úr, kereskedő: Balog József
 • Don Juan emberei: Geréb Ágnes, Odorics Ferenc, Andóczi-B. József

Díszlet- és jelmeztervező

 • Bianca Imelda Jeremias

Zeneszerző

 • Szirtes Edina „Mókus”

Dramaturg/rendező

 • O. Horváth Sári

Rendező

 • Herczeg T. Tamás

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült fotógalériánkat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Don Juan Moliére Újszegedi Szabadtéri Színpad

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés