Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Az eltűnő Palánk nyomában: kiállítás az árvíz előtti Szeged központjáról a Kass Galériában
Művház 2019. július 19. 10:13 Forrás: Szegedi Tükör

Az eltűnő Palánk nyomában: kiállítás az árvíz előtti Szeged központjáról a Kass Galériában

Az árvíz előtti Szeged központjáról, a Palánkról látható kiállítás a Kass Galériában. A tárlat grafikákon, festményeken és fotókon keresztül mutatja be, hogyan is nézett ki az építkezések miatt mára szinte teljesen eltűnt városrész.

Szeged egykori, árvíz előtti központja az Oskola utca és környéke, az úgynevezett Palánk volt. A városrész átalakulása az árvíz után kezdődött: a város központja áttevődött a Széchenyi tér és a Kárász utca irányába, majd elkezdődött a dóm, a különböző egyetemi intézmények, valamint a klinikák építése.

A Palánk így elvesztette korábbi fontos szerepét; épületeinek jelentős részét elbontották, s napjainkban már csak az Oskola utca néhány háza emlékeztet ezekre a régi időkre.

Oskola utca 1947-ben (fotó: Fortepan/Kozma János)

Arany Oroszlán

Különösen híres volt az Arany Oroszlán vendéglő és kávéház az Oskola utcában, a Tömörkény utca felé vezető árkádos átjáró mellett. Politikusok és írók étkeztek egykor ezen a helyen, amelyet Petőfi Zoltán és Mikszáth Kálmán is kedvelt. A XIX. század végén az Arany Oroszlán helyén nyílt meg az úgynevezett Kecske-trafik. Nevét cégéréről, egy két lábon álló, szivarozó kecskéről kapta. A név szellemes öngúny szülöttje – gazdája ugyanis valamikor szabómester, tréfásan csúfoló szegedi szóval kecske volt.

Ám a Palánk részben mégis megmaradt a festményeken, grafikákon, valamint fotókon keresztül. Ezekből az alkotásokból látható kiállítás a Kass Galériában.

A tárlat több mint ötven műalkotást vonultat fel, amelyek segítenek rekonstruálni az egykori városrész kinézetét, hangulatát. Bemutatják az 1926-os nyári Rudnay-művésztelep 22 hallgatójának munkáit, ismert szegedi fotográfusok – az Auer fivérek, Bäck Manci – fotóit, valamint szegedi képzőművészek, többek között Dinnyés Ferenc, Balog Margit, Csejtei Joachim Ferenc és Nyilasy Sándor festményeit.

Az eltűnő Palánk nyomában című kiállítás a Szeged 300 programsorozat része, s október 6-áig tekinthető meg.

Az ünnepi tárlatok keretében a Kass Galéria mellett egy belépőjeggyel látogatható a Fekete ház várostörténeti kiállítása, valamint a Klauzál téren kialakított Interaktív élménytér is.

Nyitóképünkön: Így nézett ki az Oroszlán utca pár évvel az 1879-es nagy árvíz előtt (fotó: Móra Ferenc Múzeum)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kass Galéria kiállítás Móra Ferenc Múzeum Palánk Szegedi Tükör