Szegeden 2019. július 19. 09:23 Forrás: Szegedi Tükör

Nesze semmi, fogd meg jól!

Bizonyára emlékeznek arra a mesére, amikor az okos leány vitt is meg nem is ajándékot a királynak.

Hirdetés

Egy madár volt az ajándék, amely egy letakart szitában volt, és amikor a király fogta a szitát, hogy megnézze, mi van benne, huss, kirepült a galamb. Ezzel teljesítette a leány a király kívánságát, vitt is meg nem is ajándékot.

Ilyen „ajándéknak” gondolom én is a kormány család- és gyermekvédelmi csomagját: nem azoknak nyújt segítséget, akik ténylegesen rászorulnak, hanem a jómódúakat támogatja.

Olvasom a kormánylapban a cikket, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak hozzá a babaváró támogatáshoz. Mint legtöbbször, a Fidesz kitalál valamit, s csak utólag gondolkodik. És kiderül, hogy nem egészen arról van szó, amit már hetek óta zeng a populista szócső. Ilyenkor marad az ember szája tátva!

A cikk szerint július 1-jétől igényelhető akár 10 millió forintig a babaváró támogatás, aminek persze az az előfeltétele, hogy az átlagnál lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkezzen az igénylő. Ez az átlag havonta és bruttóban lényegesen több mint 300 ezer forint (nettóban: 213 ezer 361 forint). Csak is ekkor lehet bárkinek is esélye a lehetséges 10 millió támogatást felvenni, amit már természetszerűen a kölcsönadó bank bírál el. A hitelt természetesen egyszer (maximum 20 éven belül!) vissza is kell fizetni. Az időintervallumot ugyancsak a bank dönti el, mint ahogy azt is, az igazolt nettó jövedelem milyen arányban terhelhető törlesztéskor (ez az arány általában 35–40 százalékban érvényesül).

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Ha pedig a hitel felvételét követő öt éven belül nem születik meg a „vállalt” baba, a támogatásként felvett hitel (legyen ez 10 millió forint) után az addig törlesztett havi 45 ezer forint helyett a hátralévő időben havonta 75 ezer forint lesz a törlesztés (az összegek kerekítettek).

Lehetne a csomag többi részét is taglalni, mert azok sem különbek az előzőnél. Persze majd rájönnek az érintettek is az igazságra, de akkor már késő lesz. Ez esetben mit gondolnak majd a becsapottak a hatalom hazug (önmaguk állítása szerint keresztény) vezetőiről?

Orbán gyakran hangsúlyozza, hogy kormánya kikéri a nép véleményét – az úgynevezett nemzeti konzultációk irányított kérdései szerint és a súgott válaszok alapján (hadd ne tárgyaljam a továbbiakban, hogy micsoda blődség és hazugság, nem kevésbé drága úri mulatság ez az illegitim képmutatás!). A valódi kérdések adott esetben például azok lehetnének, amelyek alternatív és önálló válaszokra adnának lehetőségeket:

  • Épüljön-e még több – legtöbbször üresen tátongó, a rezsi által (is) igen költséges – stadion?
  • Vagy inkább – a bajokat megelőzendő – épüljön a magára maradt, sokszor tehetetlen idősek számára teljes ellátással idősek otthona?

Itt már lehetne választani, és még csak nem is kellene ijesztgetni a magyarokat migránsokkal. Ugye, milyen egyszerű volna, ha nem az önös érdekeket tolnák mindenek elé?

A helyi szűkkörű problémák, érdekek, eredmények egyoldalú túlbecsülése (provincializmus) és a nacionalizmus építése megy, mint a karikacsapás. Sejtésem és sokak sejtése szerint a Fidesz politikai haszonszerzésből – nem is kicsit – rájátszik a valóságra. Egyébiránt ismét ijesztget a Fidesz, hogy a jövőt illetően nem mondtak le a konzultációkról!

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör