Hirdetés
Túl a városon 2019. július 18. 22:56 Forrás: MTI

A valaha feljegyzett legmelegebb hónap volt az idei június

Klímaváltozás? Klímakatasztrófa? Lárifári! Nyilván.

2019 júniusa a legmelegebb hatodik hónap volt a bolygón a feljegyzések kezdete óta az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 8,5 százalékkal volt kisebb júniusban az 1981-2010 közötti átlagnál, ami a legkisebb júniusi tengeri jégkiterjedés a térségben.

A NOAA havi globális időjárásjelentése szerint a júniusi globális átlaghőmérséklet 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagos 15,5 Celsius-foknál, ami a legmelegebb júniust eredményezte az elmúlt 140 évben. 

Európában, Dél-Amerikában és Afrikában az eddigi legmelegebb júniust jegyezték. 

A hivatal közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy

a tíz legmelegebb június közül kilenc a 2010-es években volt. 2019 júniusa a 43. egymást követő június és a 414. egymást követő hónap, amikor a globális átlaghőmérséklet magasabb volt a korábbinál.

A január és június közötti időszakban szintén 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 20. századi átlagnál. Az időszak a második legmagasabb hőmérsékletű ezen időszak, átlaghőmérsékelete megegyezik a 2017 január-júniusi időszakéval. 

Ez volt a legmelegebb első félév Dél-Amerikában, Afrika déli térségének egy részén, Madagaszkáron, Új-Zélandon, Alaszkában, Kanada nyugati részén, Mexikóban, Kelet-Ázsiában, az Atlanti-és az Indiai-óceánon és a Bering-tengeren.

Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 10,5 százalékkal maradt el az átlagostól, ez volt a második legkisebb jégkiterjedés júniusban 1979 óta.

És most akkor mindenki gondolkodjon el egy kicsit ezeken a számokon! Függöny.

kmn

(Fotó: weather.com)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: globális felmelegedés hőség hőségrekord klímaváltozás meleg