Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 18. 19:34

Szegedi Science Park: a kormány csak ígérget, a város cselekszik

Miközben a kormány évek óta csak ígérgeti, hogy kezdődnek az építkezések a lézerközpont melletti Science Parkban, addig a város már az utat tervezteti, területeket sajátít ki és hamarosan kiírja a közbeszerzést a kivitelezésre.

Hirdetés

Szeged városa a kezdetektől fogva szoros együttműködésben dolgozik az egyetemmel a lézerközpont melletti tudásváros kialakításában. Botka László polgármester már többször hangsúlyozta az elmúlt években, a 70 hektáros Science Park Szeged gazdaságfejlesztésének egyik legfontosabb projektje.

– Tízegynéhány éve beszélek a lézerközpontról, s olyan jó úgy szóba hozni, hogy már elkészült, s tervezünk mellé egy 70 hektáros Science Parkot, amely a következő évtized szegedi gazdaságfejlesztésének egyik legfontosabb eleme

– mondta idén januárban a városházán Botka László polgármester a Közéleti Kávéház évadnyitó rendezvényén.

A helyszín – a városháza – jelképes is lehet, hiszen az elmúlt bő egy évtizedben az ELI minden fontosabb lépése, döntése, bejelentése a városházán történt – hangzott el 2017 májusában, közvetlenül a világ egyik legkorszerűbb tudományos központjának, az ELI-nek az átadása előtt a városházán Botka László polgármester sajtótájékoztatóján.

A Science Park ötlete már a lézerközpont eredeti terveinek része volt. Mint ahogy Szabó Gábor fizikus, akadémikus, az egyetem korábbi rektora fogalmazott, az Európai Unió ragaszkodott ahhoz, hogy a lézerközpontnak regionális gazdasági hatása is legyen, ami pedig nem megy a letelepedést segítő tudományos ipari park nélkül.

Arról már Botka László polgármester beszélt, hogy a város megállapodott az egyetemmel abban, hogy az önkormányzat építi ki a Science Parkhoz szükséges infrastruktúrát.

– Négymilliárd forintot költünk arra, hogy a tudományos ipari parkot be tudjuk vonni a város közlekedési infrastruktúrájába: közutat, kerékpárutat, tömegközlekedést fogunk építeni. Ez alapfeltétel ahhoz, hogy ott fejlesztések legyenek

– hangsúlyozta Botka László polgármester.

A tervek szerint öt önjáró trolit szereznek majd be, melyek Szeged belvárosa és a tudományos ipari park között járnak majd.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, az önkormányzat már tervezteti a Science Park fejlesztéshez a közúti kapcsolatot, amely a Vértói úttól indul majd és Béketelep mellett fog elhaladni. Ez beköti a város legsűrűbben lakott részébe, és közelebb hozza a városhoz a tervezett tudományos parkot. Nagy Sándor alpolgármester elmondta, már területeket sajátítanak ki, és hamarosan kiírják a közbeszerzést az útépítésre. Nagy szerint a kormány öt év késésben van a Science Park építését illetően.

Jövőre indul a Science Parktól nem messze, a sztrádalehajtónál száz hektáron az új Pick üzem építése. A száz hektáros terület tervezett csapadékvíz-elvezető rendszerének kiépítése, valamint a régi ötös út sztrádalehajtóig történő négysávosítása a Science Park fejlesztését is szolgálja.

Szeged városa a fejlesztéseket előkészítő és koordináló önkormányzati cégén, a Szeged Póluson keresztül folyamatosan ajánlja ki a Science Parkot a potenciális befektetőknek

– tudtuk meg Nagy Sándortól.

A Science Parkkal kapcsolatos terv, hogy rövid időn belül a régió leginnovatívabb, legdinamikusabban fejlődő hazai és nemzetközi vállalkozásai működnek majd itt. A tervek és remények szerint a betelepülő cégek a lézerközpont tevékenységével kapcsolatos csúcstechnológiai iparágakban tevékenykedő, illetve itt elinduló spin-off vállalkozások jelentős beruházásokat vonzanak majd a térségbe, komoly lökést adva ezzel Szeged és a régió gazdasági fejlődésének.

2017 novemberében bejelentették, hogy indul a Science Park építése a lézerközpont mellett. Azóta lebontottak néhány régi épületet, valamint 2018 júniusában három miniszter (!) lerakta a Science Parkban a Járműipari Kompetencia Központ alapkövét, de ennél tovább nem jutottak a beruházásban, mert azóta egy kapavágás sem történt.

2019. július 18-án, az önkormányzati választások előtt három hónappal két miniszter jött le, hogy bejelentse: folytatódik a Science Park kialakítása, ahol majd építenek inkubációs központot és más ingatlanokat is, és a következő lépés, hogy befektetőket vonzanak Szegedre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI lézerközpont fejlesztés Botka László Nagy Sándor Science Park
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés