Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Műtárgyak helyett kalapácsok, vésők és talicskák jelentik most a látványosságot a Móra-múzeumban
Művház 2019. július 18. 14:44

Műtárgyak helyett kalapácsok, vésők és talicskák jelentik most a látványosságot a Móra-múzeumban

Képriport
Állványerdő jelzi kívülről, hogy jó ütemben halad a Móra Ferenc Múzeum újkori történetének legjelentősebb felújítása. Benéztünk a patinás épület belsejébe is: már rá sem lehet ismerni a termekre. Jönnek velünk, megmutatjuk, hogyan halad a rekonstrukció.

Hirdetés

A június elején kezdődött felújítás leglátványosabb része, hogy mára állványerdő borította be a több mint 120 éves épület Móra-parkra néző homlokzatát.

– Először az épület fő homlokzatán lévő ablakokat újítjuk fel, és festjük le a múzeumnak ezt az oldalát, majd az állványokat áthelyezzük a vár felőli hátsó homlokzatra és ott is elvégezzük a felújítást – mondta a mai, csütörtöki bejáráson az építésvezető, Basics Ákos.

Megtudtuk azt is, hogy az épület homlokzata ismét tört fehér színt kap, ám az ablakokat a jelenlegi barna helyett zöldre festik, mert eredetileg is így néztek ki.

A felújítás részeként az épület külső részén körbeszigetelik a lábazatot, majd ez a rész végül látványbeton burkolatot kap.

(Fotó: Iványi Aurél)

Belépve a múzeum aulájába szokatlan kép fogadja a látogatót: pénztárosok és teremőrök helyett kőművesek bontják a falat, szedik fel a régi burkolatokat, vagy éppen egy falrészt glettelnek a folyosón.

A bejárat mellett balra pedig már látszanak a nyomai annak is, hogy egy új lépcsővel a főbejárat felől is megközelíthetővé teszik majd a földszinti látványraktárakat, miközben teljesen megújul az épület fogadótere, új pénztárt és információs pontot is kialakítanak.

Első utunk a földszint egykori állandó kiállításának nagytermébe vezet: a Csak egy Földünk van című tárlatot negyven évig látogathatták az érdeklődők, igaz az évtized alatt kicsit mindig reszelgettek rajta, de mára már nagyon megérett a teljes felújításra.

A nagytermet, amelyik egykor a természettudományos kiállításnak adott helyet, most összenyitják a szomszédos kisebb teremmel. Az új interaktív természettudományi kiállítás az Alföld és a Tisza élővilágáról a meglévő galéria felhasználásával, de kibővített területen várja majd a látogatókat a fejlesztés nyomán.

Mint minden öreg épület felújításakor, itt érik kisebb-nagyobb meglepetések az építőket.

Az épületnek előbb említett részét ugyanis később, 1953-ban ragasztották a múzeumhoz, ezért most statikai felmérést kell készítetni, mielőtt az új kiállítás miatt összenyitnák a két termet.

A leglázasabb munka jelenleg az emeleti nagyterem előtt, a korábbi irodák és a Móra-kiállítás helyén zajlanak. Itt falakat bontanak, hogy a kibővített területen egy új, interaktív állandó Móra Ferenc kiállítást alakíthassanak ki a jövőben.

– Fontosnak tarjuk, hogy névadónk, Móra Ferenc életét és munkásságát végre méltó helyen és korszerű, interaktív módon mutathassuk majd be a felújítást követően – mondta el Fogas Ottó igazgató a helyszínen.

Összesen 1 milliárd 400 millió forintból ugyanis nemcsak a múzeumépület és szomszédos vár újul meg, hanem 21. századi interaktív, látogatóbarát kiállítóhelyek is születnek a következő hónapokban.

A tervek szerint az időszaki kiállítások is korszerű hűtési-légkezelési rendszert és korszerű világítástechnikát kapnak.

A neoklasszicista stílusú épület homlokzata mellett megújul a tetőhéjazat és korszerű villámvédelmi rendszer is kiépül. Emellett egy komoly turisztikai vonzerővel bíró kilátó is épül a következő hónapokban a múzeum tetejére, amelyről a folyó teljes kanyarulatát meg lehet majd csodálni.

A múzeum, valamint a vár turisztikai célú fejlesztését 899 millió forint vissza nem térítendő összeggel támogatja az Európai Unió, amelyhez a szegedi önkormányzat további 500 millió forintos saját forrással járul hozzá.

A látogatás során azt is megtudtuk, a beruházás befejezésének határideje 2020. január közepe.

Ezt követően költözhetnek vissza a műtárgyak a megújult kiállítóhelyre.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Móra Ferenc Múzeum rekonstrukció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés