Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. július 18. 11:09

Csákányi Eszter: Elképesztően szeretem Szegedet!

Talán a legnehezebb szerep jutott Csákányi Eszternek az idei újszegedi szabadtérin: Don Elvirát játssza a Don Juanban, azaz Don Juan feleségét, aki szerelmes a férjébe. Don Juan azonban semmibe veszi a hűséget, és mindent, ami egy férjtől elvárható. A Kossuth-díjas színésznő az Örkény Színház tagja, és bevallottan Szeged szerelmese. Interjú.

Hirdetés

– Tényleg úgy van, hogy ha egy színész vagy színésznő meghívást kap a Szegedi Szabadtéri Játékokra, akkor nem igazán mérlegel, hanem jön?

– Ez valóban így van. El sem tudom mondani, mennyire szeretek idejárni. A Szerelmes Shakespeare bemutatója előtti sajtótájékoztatón elmondtam (ebben a királynő szerepét alakította Csákányi Eszter – a szerk.), hogy 1973-ban játszottam először Szegeden, amikor a Mózes című előadásban léptem fel még, mint az akkori Nemzeti Színház Stúdiójának a tagja. Mámoros két hét volt az a hetvenes évek elején Szegeden. Szerintem abban a két hétben nem aludtunk semennyit. Fantasztikus csapat volt abban az időben Szegeden, akkor ismerkedtem meg itt Boncz Gézával. De nemcsak színészként jártam ide, hanem nézőként is rendszeresen. Nagyon érdekelt mindig is, hogy mi történik a szabadtérin.

„Nem eltunyult, lusta vidéki életet látok itt, hanem azt, hogy az emberek kíváncsiak a színházra, az itt folyó munkára” (fotók: Menyhárt Luca)

– Milyen itteni szerepeire emlékszik vissza szívesen?

– Pár éve játszottam a Víg özvegyben, aztán a Hegedűs a háztetőnben. A legnagyobb szegedi élményem mégis az volt, amikor az Országos Színházi Találkozót még Pécs előtt itt rendezték, és akkor az Elnöknők című darabban léptem fel, amely egyébként meg is kapta a találkozó fődíját, és olyan frenetikusan sikeres volt, hogy az első – és akkor úgy tudtuk egyetlen – bemutatója után éjszaka 11 órakor újra el kellett játszanunk. (A Werner Swab-darabjában Pogány Judit és Szirtes Ági játszott Csákányi Eszter mellett – a szerk.) Elképesztően szeretem ezt a város, vágyom arra, hogy itt dolgozzam. Néztem a jövő évi programot, és úgy látom, hogy abba nem fogok beleférni, de akkor is eljövök megnézni a darabokat.

– Más nyáron játszani?

„El sem tudom mondani, mennyire szeretek idejárni”

– Itt Szegeden azt tapasztalom, hogy a nézők kíváncsiak. Izgatja őket a színház. Nem eltunyult, lusta vidéki életet látok itt, hanem azt, hogy az emberek kíváncsiak a színházra, az itt folyó munkára. A kőszínházak bezárnak nyárra, és ez rendben is van, mert nem lehet egész évben dolgozni. Ám a nyárnak úgy látszik, megvan az a faktora, amelyben az embereket érdekli a színház. Nyáron pedig csak szabadtéri színházat szabad csinálni, mert annak van értelme.

– Ha akad egy kicsi szabadideje, hova megy el Szegeden, mit keres fel?

– Rokonokat látogatok meg, egyebek mellett, akik itt élnek. Előadások után a barátaimmal mindig beülünk valahova beszélgetni. Szegedet jól ismerem, így a helyi nevezetességet nem szoktam felkeresni, mert már többször jártam azokban. Játszottam a Szerelmes Shakespeare-ben és most próbáljuk a Don Juant. Nem kell mondanom, hogy kicsit fáradt vagyok. A délelőttöket éppen ezért a pihenéssel töltöm. Kaptam egy nagyon szép lakást, nagy terasszal, itt a feltöltődés óráiban nagyon jól érzem magam.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csákányi Eszter Don Juan Szegedi Szabadtéri Játékok színház Újszeged Újszegedi Szabadtéri Színpad
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés