Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. július 16. 19:31

Megérkezett Szegedre a szerelmi ámokfutó

Képriport
A Don Juant megformáló Jakab Tamást váratlanul érte, hogy őt kérték fel a Moliére-darab címszerepére – válaszolta egy kérdésre a művész, aki a darab bemutatója előtti közönségtalálkozón beszélt erről kedden délután a Reök Palotában. Csütörtökön bemutató Újszegeden a felújított szabadtérin.

Hirdetés

Nem véletlenül kérdezett rá az est moderátora, Jászay Tamás: mennyiben más a rendezői munka akkor, ha ezt a feladatot – mint ebben az esetben – ketten végzik. A Don Juan rendezője O. Horváth Sára és Herczeg T. Tamás, akik (mint ez kiderült, korkülönbségük ellenére) nemrég egy osztályban végeztek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Herczeg utalt rá, hogy nem ez az első közös rendezésük, míg O. Horváth Sára elmondta: korábban el sem tudta képzelni, hogy ketten is rendezhetnek darabot. Ám olyan felfogás- és nézetbeli azonosság jellemezte végig a közös munkájukat, ami nem hátráltatta a darab színre állítását – tudtuk meg.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Menyhárt Luca galériáját!

Egy kérdésre válaszolva a rendezők elmondták, hogy elsőként azt kellett eldönteni, kinek a fordítását használják. Petri Györgyére azért esett a választásuk, mert aranyközépútnak tartották a régebbi, kicsit „porosnak” nevezett magyar átültetések, és a nyelvileg önálló világot teremtő Parti-Nagy Lajos-féle fordítás között. Herczeg T. Tamás azt is elmondta a szereplőválogatást firtató kérdésre, hogy az itteni szabadtéri színházat nem köti a társulatiság, ami gyakorlatilag azt jelenti: teljesen szabadon válogathattak a hazai színészi kínálatból.

A közönségtalálkozónak komoly súlyt adott, hogy jelen volt Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula, Jakab Tamás, Sorbán Csaba, Balog József, Kancsár József és a nem elsősorban a színház világából ismerős Geréb Ágnes. Csákányi Eszter védelmébe vette a kettős rendezést, mert mint megfogalmazta: vizuálisan és tartalmilag is egységes páros alkot O. Horváth Sára és Herczeg T. Tamás.

Hozzátette: egyszerre jó és nehéz Moliére szerepeket játszani, éppen azért, mert meg kell mutatni a karakterek mélységét és összetettségét. Jakab Tamás a kortalannak nevezte Don Juan szerepét, akinek a szerelemmel és a nővel kapcsolatosan olyan filozófiai kérdésekre kell megkeresnie a válaszokat (vagy legalábbis kísérletet tenni rá), ami nem kifejezetten a fiatalemberek sajátossága. Bodrogi Gyula itt vette közbe – általános derültséget keltve –, hogy Don Juannak csajoznia kell, erre pedig minden valamire való férfi képes. (Minthogy a darabban ő alakítja Don Juan apját, úgy vélekedett, hogy valakitől mégis örökölhette fia a nőhódítás tudományát.)

Szegeden rövid időn belül a Don Juan a harmadik Moliére-bemutató, még akkor is, ha ezek közül nem mind a Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódik. A Tartuffe és az Úrhatnám polgár után mutatják be csütörtökön a Don Juant. A nemrégiben felújított Újszegedi Szabadtéri Színpad ezzel a darabbal debütál. Színpada és nézőtere is kisebb a Dóm térinél, bár 1200 fős nézőtere csekély befogadóképességűnek így sem nevezhető.

A darabot a tervek szerint négyszer mutatják be. Elsőként 18-án csütörtökön, majd a rákövetkező három napon. Ha az időjárás közbe szólna, akkor az esőnapokat 22-ére és 23-ra írták ki, de reméljük, ilyen gondokkal nem kell szembe nézni.

A közönségtalálkozó jó hangulatban, sok humorral fűszerezve telt. Valami azt súgja, hogy ez a jó előadás előjele. Komédia, minden komédia.

A darab két szereplőjével, Csákányi Eszterrel és Bodrogi Gyulával készített interjúinkat hamarosan olvashatják.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: színház Újszeged Újszegedi Szabadtéri Színpad Balog József Bodrogi Gyula Csákányi Eszter Don Juan Herczeg T. Tamás Jakab Tamás Kancsár Jószef Geréb Ágnes Sorbán Csaba O. Horváth Sára
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés