Szegeden 2019. július 16. 16:07 Forrás: Szegedi Tükör

Fütyülök a sötétben

Kedves barátom szokta azzal kezdeni, ha felhív egy újabb politikai hírrel, hogy „nem fütyülök a sötétben”. Arról én már tudom, hogy igenis de...

Hirdetés

De bizony hogy fütyül a sötétben, bár mondhatnám azt is, hogy együtt fütyülünk, magyarán oszlatni próbáljuk a félelmünket. Különösen felerősödött ez az érzésem öt éve, az önkormányzati választások előtt, amikor ingyen pörkölttel, jégkrémmel meg krumplival igyekeztek szavazatokat szerezni a kormánypárt szegedi jelöltjei. Azon túl, hogy egymás hátát lapogatva bizakodtunk a barátommal, hogy a szegediek többségét csak nem lehet efféle üveggyöngyökkel megvenni, újra és újra elmeséltük egymásnak, mennyien álltak sorba az ingyen kapott bármiért. Meg persze jókat nevetgéltünk, felidézve közös ismerősünk sztoriját. Nyugdíjas barátnőnkhöz ugyanis szintén eljutottak az aktivista fiatalok az ingyen krumplival, ám Erzsike, a „panelproli” azzal rázta le őket, hogy nem kell neki ez az egy tál lencse. Mire a fiataloknak elkerekedett a szemük, mondván, ők lencsét nem is hoztak.

Aztán eljött októberben az önkormányzati választás éjszakája, és – mert én újságíróként akkor is a helyszínen figyeltem a történéseket – a barátommal telefonon osztottuk meg az információinkat. Emlékszem, bár biztosra vettük, mennyire örültünk neki, hogy Szeged, a mi Szegedünk, amit mi szabadnak szeretünk, olyan jól teljesít. Szinte egyedül az országban megtartotta baloldali polgármesterét, és erős demokrata többséget állított mögé, hogy a céljaihoz ereje is legyen. Büszkék voltunk arra az összefogásra, amely akkor a sikerhez vezetett.

Azóta sok víz lefolyt a Tiszán. A hátunk mögött van már egy újabb parlamenti választás, az unióson is túl vagyunk. Ahogy egy kollégám szokta röviden mondani, a választók már rég megmutatták, mit akarnak: összefogást. A pártok és mások pedig most mintha másutt is tényleg kezdenék felfogni, mi a közös érdekünk, nemcsak beszélnek róla. Ezt jelzi a fővárosi előválasztás, valamint a vidéki városokban is lassan, de biztosan kibontakozó együttműködés. Mert hívhatjuk ezt koalíciónak, együttműködésnek, összefogásnak, a lényegen nem változtat. Esély ez őszig arra, hogy elhitessék a választóikkal, igenis van tétje annak, hogy kimozdulnak-e otthonról azon a fontos vasárnapi napon, vagy sem. Egyúttal arról is meggyőzzenek bennünket: van remény arra, hogy ha ebbe az irányba megyünk, esélyünk marad az országos politikán is változtatni három év múlva.

Szegeden megint jó érzés látni, hogy együtt gondolkodnak a pártok és más jelölőszervezetek. A korábbiak és újabbak, másként, de ugyanazért a célért. Van még idő októberig, de már nem sok. Annyira azért elégnek kell lennie, hogy a minden korábbinál durvább fideszes össztűzzel szemben ezúttal is megmutatkozzon a higgadt gondolkodás. Még akkor, illetve azzal együtt is, hogy a kormánypárt újfent talált magának egy függetlennek kikiáltott polgármesterjelöltet, aki már színre lépése előtt elveszítette független jellegét. Elég lesz az idő annak ellenére is, hogy miután bekebelezték a legrégibb vidéki napilapot, most az ország legrégibb kereskedelmi rádióját készülnek elnémítani Szegeden, nehogy a helybeliek korrekt tájékoztatáshoz juthassanak. Persze lehet legyinteni rám és a gondolatmenetemre azzal, hogy már megint csak fütyülök a sötétben.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet Szegedi Tükör