Művház 2019. július 16. 12:24

A színikritikusok díjáért versenyez a Valahol Európában szegedi előadása

Két másik előadással – a kecskeméti Állami Áruházzal és a székesfehérvári Chicago rendezéssel – versenyez a színikritikusok díjáért a szegedi musical. Hogy ki lesz a kategória legjobbja? Az csak a szeptember 22-i gálaesten derül ki.

Hirdetés

A Színházi Kritikusok Céhe idén már 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit.

Májusban bejelentették, hogy az életműdíjat Pogány Judit kapja, a Színikritikusok Díja kategóriáinak jelöltjeit pedig hagyományosan július közepén hozza nyilvánosságra a szervezet.

Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban, akik ezúttal is tizenöt kategóriában adták le voksaikat.

A helyezésekért adott pontok megszámlálásával kialakult a legjobbak listája, amelyen kategóriánként három – holtverseny esetén négy – név található, a győztesek személye azonban csak a szeptember 22-i gálaesten derül ki.

Az esemény színhelye a Katona József Színház, rendezője Markó Róbert lesz.

(Fotó: Rafai Gábor)

A szegedi darabot a zenés/szórakoztató előadások kategóriájában válogatták be a három legjobb produkció közé.

Ebben a kategóriában három vidéki előadás bizonyult a legjobbnak: így került a dobogóra az Állami Áruház (Kecskemét), a Chicago (Székesfehérvár) és Valahol Európában (Szeged) – írja a kritikusok portálja.

A Valahol Európában című musicalt tavaly december végén mutatták be a Nagyszínházban Szőcs Artúr rendezésében, aki negyven gyermekszereplővel állította színpadra a darabot.

A musical két szereposztásban került a közönség elé: Simon Pétert, a gyerekeket befogadó idős zenészt Pálfi Zoltán és Rácz Tibor keltette életre. Hosszút Medveczky Balázs és Rusznák András, Suhancot Ágoston Katalin és Csorba Kata, Ficsúrt Rétfalvi Tamás és Varga-Huszti Máté felváltva alakította. Az előadás díszleteit Árvai György, jelmezeit Szűcs Edit jegyezte. Az előadás vendégkoreográfusa Bodor Johanna volt, aki egykor a szegedi balettet erősítette.

A musical a szegedi teátrum elmúlt évadának legsikeresebb produkciója lett: harminchét előadását közel 24 ezer látták, május végéig szinte minden este telt házzal ment a darab.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj Szegedi Nemzeti Színház Szőcs Artúr Valahol Európában