Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Először rendezik meg szombaton az Orgonák éjszakáját: Szegeden Somogyi-Tóth Dániel koncertezik
Művház 2019. július 16. 08:07

Először rendezik meg szombaton az Orgonák éjszakáját: Szegeden Somogyi-Tóth Dániel koncertezik

Első alkalommal rendezi meg Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot szombaton a Filharmónia Magyarország. Szegeden Somogyi-Tóth Dániel ad koncertet.

A Filharmónia Magyarország célja, hogy felhívja a figyelmet „az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére” és hogy értékes ismereteket közvetítsenek a hangszer történelméről, működéséről, építéséről és jövőjéről.

Négy nagyszabású esti koncerttel várják a közönséget Budapesten, valamint Szegeden, Szombathelyen és Pécsen.

A fővárosban Pálúr János orgonaművész és Pálhegyi Máté ad koncertet 23 órakor a Mátyás-templomban.    

Szegeden a Kodály Filharmónia Debrecen kamarazenekara Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és Csősz János trombitaművész csatlakozott az Orgonák éjszakájához. A koncert szombaton este 8 órakor kezdődik a Rókusi templomban.

A szegedi műsor

  • Händel: F-dúr orgonaverseny, op. 4. No. 4.
  • Bach: D-moll toccata és fúga, BWV565
  • Telemann: Hősi indulók – részletek
  • Händel: Vízizene, Tűzijáték-szvit – részletek
  • Händel: F-dúr orgonaverseny, op. 4. No. 5.

Az Orgonák éjszakáján több rekordkísérletet is terveznek: az eseményre komponált dallamokat az országban a lehető legtöbb orgonán egyszerre fogják megszólaltatni. Továbbá az egy nap legtöbbször eljátszott kortárs orgonamű rekordját megkísérli megdönteni a programsorozat, ugyanis Kovács Szilárd Intrada című műve több mint 50 helyszínen fog felcsendülni.

Az egy művész által, egy nap legtöbbet eljátszott, egy kortárs orgonamű rekord közreműködője Mészáros Zsolt Máté, aki Kovács Szilárd darabját harmincszor harminc különböző helyszínen fogja eljátszani július 20-án.

A szombati rendezvény az augusztusi OrgonaPont koncertsorozat nyitánya, amely során a Filharmónia Magyarország az ország egész területén, 25 városban – közöttük Szegeden – szervez különleges orgona-hangversenyeket, izgalmas hangszerpárosításokkal augusztus végéig.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Filharmónia Magyarország koncert Orgonák éjszakája