Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 15. 18:33 Forrás: MTI

Közösen pörgetné fel lézerközpontjait Szeged és Prága

Közös nemzetközi Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumot (ERIC) hoz létre a prágai és a szegedi szuperlézerközpont, hogy a tudományos kutatásokban jobban kihasználhassák a két csúcsszintű kutatóközpont kapacitásait és lehetőségeit

Hirdetés
Hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Karel Havlícek cseh miniszterelnök-helyettessel, ipari és kereskedelmi miniszterrel.

A megbeszéléseket eredményeként Szeged és Prága Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumot (ERIC) hoz létre, amely az elképzeléseink szerint várhatóan 2020 januárjában kezd el működni. 

A felek azzal számolnak, hogy később más országok is csatlakoznak a projekthez. Elsőként Olaszország csatlakozása várható, és több más ország, például Németország, Franciaország, Nagy-Britannia szintén érdeklődik az ERIC iránt.

A prágai és a szegedi lézerközpontok a fizikusokon és a biokémikusokon kívül a tudomány más ágai képviselőinek is kitűnő feltételeket biztosítanak kutatásaikhoz.

A magyar delegáció prágai tárgyalásai után látogatak el a cseh főváros melletti Dolní Brezanyban lévő ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines nemzetközi tudományos központba. Az ELI Beamlines a Cseh Tudományos Akadémia Fizikaintézetének része, a szuperlézerrendszert az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban készítették. Az ELI nemzetközi kutatóközpont többi eleme Magyarországon (Szeged) és Romániában (Bukarest) működik. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI gazdaság kutatás kutatás-fejlesztés lézerközpont