Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. július 15. 13:52

Thealter: a Kutyaportéka nyitja idén a független színházak szegedi fesztiválját

Képriport
A női témák és alkotók mellett idén a fiatal művészcsoportok és a szegedi társulatok kapnak kiemelkedő szerepet az augusztus 2-án kezdődő Thealter nemzetközi színházi fesztiválon.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy 9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat összesen 30 produkcióját – közöttük több társulat hazai premierjét – láthatják a független színházi előadások kedvelői augusztus 2. és 10. között a 29. Thealter fesztiválon.

A kínálat idén kiemelten foglalkozik a női témákkal, illetve hangsúlyosan lesznek jelen a programban fiatal alkotócsapatok, valamint nemzetközi – cseh, szlovák, szlovén, román – és szegedi produkciók.

Hétfő délelőtt a Régi Zsinagóga kertjében a műsort bemutató sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, idén a megszokottnál is több szegedi kötődésű alkotócsapat mutatkozik be a fesztivál programjában.

A REÖK stúdiószínpadán vitték színre tavasszal Mrożek abszurd komédiáját, a Rendőrséget Herczeg T. Tamás rendezésében, amit augusztus 4-én a fesztivál keretében ismét bemutatnak a kiállítóházban.

A Homo Ludens Projektől a Humánia címűelőadást láthatjuk a haza, hazaszeretet témakörében, Benkő Imola Orsolya rendezésében. A Barboncás Társulat pedig Kiss Ágnes, Barnák László és Boncz Ádám szereplésével mutatja be Kafka Hotel című előadását a Bábszínházban, akik azt keresik közösen, saját életükben hol jelenik meg a kafkai világ.

A fesztivál megnyitóját augusztus 2-án, pénteken 18 órakor tartják a Régi Zsinagóga kertjében.

Az esemény keretén belül az érdeklődők részt vehetnek a Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című ősbemutatóján.

A darab szövege egy kelet-magyarországi kisváros hétköznapi életéből, mindennapjaiból táplálkozik, valós tapasztalatokra építve, de fiktív szereplőkkel. Barcsai Bálint rendezésében Bánfalvi Eszter, Horváth Dániel, Lévai Viola, Martinkovics Máté és Szabó Zola lép színpadra. Az új magyar drámát Gábor Sára írta, akit az idei POSZT-on a legjobb dramaturgnak járó díjjal jutalmaztak.

Ezt követően, 21 órától Ivo Dimcsev LIVE Solo Concert című előadását láthatják a nézők a Kisszínházban.  

Az augusztus 10-éig tartó előadások sorát Perovics Zoltán társulata, a Metanoia Artopédia zárja a Diotima Szókratész bírái előtt című bemutatóval. A filozofikus mű Platón Szókratész védőbeszédét veszi alapul, Xenophón és Nietzsche írásaival vegyítve.

A fesztivál idén is lehetőséget biztosít a művészeti képzésben résztvevő hallgatóknak, hogy színházi kurzuson ismerkedjenek egymással és új metódusokkal. Különleges alkalom lesz az idei. A bolgár származású, jelenleg Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tart mesterkurzust, Tégy magadnak egy szívességet! címmel, melynek fókuszában a szólóelőadás fejlesztésének különböző lehetőségei állnak.

Most is fogadja a résztvevőket a blog jr., a Thealter kritikusműhelye. A jelentkezők próbanaplót és fesztiváltudósításokat írnak – mondta el Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. A fesztivál ideje alatt minden reggel lesz Kritikus szekció is: a nyitott és ingyenes szakmai beszélgetéseket a Régi Zsinagóga udvarán rendezik, 10 órától.


A korábbi évekkel ellentétben a fesztivál anyagi háttere az idén annak ellenére is biztosított, hogy a MASZK Egyesület a TAO-támogatások híján kénytelen megrendezni a fesztivál.

– Ezt annak kösztönhetjük, hogy a szegedi önkormányzat támogatása fedezi a fesztivál költségvetésének közel felét, így biztosítva van a jövőre harminc éves Thealter folyamatossága – mondta el Balog József, az egyesület elnöke, majd hozzát tette, több kisebb pályázat is támogatást nyújt a rendezéshez, de a taós támogatást kiváltó kompenzáció összege egyrészt a korábbinál kevesebb, másrészt máig nem érkezett meg az egyesület kasszájába.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház fesztivál MASZK Egyesület régi zsinagóga Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés