Hirdetés
Művház 2019. július 14. 20:12

Négy himnusz csendült fel Szegeden a francia nemzeti ünnep alkalmából

Képriport
Nizza és Szeged együtt ünnepelte július 14-ét, amely a nagy francia forradalom kezdetének időpontja. Vasárnap este a szegedi városházán magyar és francia gitárvirtuózok adtak emlékezetes koncertet ebből az alkalomból.  
Hirdetés

Csupa kerek évfordulót ünneplünk a francia-magyar kapcsolatokban az idén Szegeden. Éppen 140 éve szenvedte el a magyar város legnagyobb természeti katasztrófáját, amikor a Tisza vize szinte teljesen elpusztította Szegedet. Párizs ekkor több európai nagyvárossal együtt segítséget nyújtott az újjáépítéshez. Éppen 50 esztendeje, 1969-ben indult Nizza és Szeged testvérvárosi kapcsolata, és az idén ünnepeljük azt is, hogy 300 éve Szeged megkapta a szabad királyi város címet.

Talán ennyi történelmi előzmény fényében nem meglepő, hogy a nizzai és magyar fiatal zenészek közös koncertje a francia és magyar nemzeti himnuszokkal, valamint az Európai Unió hivatalos himnuszának, valamint Nizza saját dalának előadásával indult.

Eric Blin, a Francia Köztársaság tiszteletbeli konzulja megnyitó beszédében a számos közös történelmi hagyományon kívül egy aktualitásra is felhívta a figyelmet: megköszönte Szeged városának azt a gyors és nagylelkű segítséget, melyet a párizsi Notre-Dame újjáépítésére ajánlott fel az önkormányzaton keresztül.

Tóth Károly önkormányzati képviselő pedig a szegedi önkormányzat nevében arról beszélt, hogy a két város közti együttműködésnek új lendületet adott a fél évszázados testvérvárosi kapcsolat megújítása a Szeged Napja rendezvénysorozat részeként.

A városháza zsúfolásig megtelt házasságkötő termében ezután a fiatal zenészeké volt a főszerep, hiszen négy szegedi és négy nizzai gitáros adott közös koncertet. A Nizzai Városi Konzervatórium növendékei mellett ott ült a tanáruk is, a magyar fiatalok tanára pedig felkonferálta a műsorszámokat. Pavlovits Dávid, az SZTE Zeneművészeti Karának oktatója azon kívül, hogy franciául és magyarul elmondta a legfontosabb tudnivalókat a zenészekről és a zeneművekről, maga is szolgált némi csemegével. A művész-tanár ugyanis komponista is, és az egyik darabját most előadta a francia-magyar együttes.

A nizzai vendégek pénteken érkeztek, azonnal gyakorolni kezdek a magyar gitárosokkal, hogy vasárnap minél összeszokottabb legyen a 9 fős együttes. A koncert sikere jelezte, hogy jól összecsiszolódtak. A fiatalok játszottak klasszikus darabokat, örökzöld slágereket, valamint olyan darabokat, melyekben megmutathatták virtuozitásukat.

A tervek szerint a jövőben az eddiginél intenzívebb kulturális együttműködést alakítanak ki a két város között, így elképzelhető, hogy rövidesen Nizzában is hallhatják majd a különleges magyar-francia együttes játékát.    

szgy

(fotók: Szabó Luca)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának beszámolóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: klasszikus zene Nizza testvérváros gitár koncert