Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Élveboncolás a rajzasztalon: karikatúrákból nyílt szabadtéri kiállítás a Kárász utcán
Művház 2019. július 13. 20:07

Élveboncolás a rajzasztalon: karikatúrákból nyílt szabadtéri kiállítás a Kárász utcán

Képriport
Az idén már negyedik alkalommal ad helyet a SzegedArt művészeti fesztivál keretében a sétálóutca szabadtéri karikatúra kiállításnak. Idén harminckét alkotó több mint százhúsz rajzát láthatják a járókelők.

Hirdetés

Először 2016-ban láthatták az érdeklődők Szűcs Édua rajzait, majd egy évvel később Németh György szegedi karikaturista alkotásait, tavaly pedig a Tisza-parti városból indult humorista, Nagy Bandó András rajzai jelentettek hetekig látható különleges színfoltot a Kárász utcán.

– A jó karikatúra az, amelyik megdolgoztatja az arcizmainkat – mondta az idei tárlatot megnyitó Balog József, a MASZK Egyesület elnöke, de mindjárt hozzá tette azt is, ez az a műfaj, amelyik aktualitásokkal dolgozik. Tíz év múlva nem ezek az arcok és nem ezek a történetek fognak majd visszaköszönni a tablókról.

– Aki nem aktuális, nem érdekes, az nem is kerül fel a rajzasztal élve boncoló részére!

– mondta a megnyitón Balog József.

Most viszont egy tablón még jól megfér egymás mellett Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, az egykori belügyminiszter és mai, az, hogy fércelik az Országházat és az is, hogy verklizik Európát.

Az idén, immár harmadik alkalommal nem egy alkotó, hanem összesen harminckét rajzoló, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének karikaturista szakosztálya jelenlegi és egykori tagjai mutatkoznak be a szegedi művészeti fesztivál keretében a Kárász utcán felállított hat nagyméretű tablón.

A három hétig látható szabadtéri tárlaton több mint százhúsz aktuális alkotást mutatnak be.

Az egyik rajzon például Magyarországot formázó hatalmas hússzeletet szúr át egy nagykés: „Mindenki annyit ér, amennyit kihasít belőle!” – áll a rajz alatt, a többit pedig a néző fantáziájára bízza a szerző, Fenekovács László.

A szabadtéri kiállítást augusztus 4-ig tekinthetik meg a Kárász utcán sétáló szegediek és a város vendégei.

Kiállító karikatúristák

Békési Joe, Gáspár Imre, Kozma György, Surányi András, Bojcsuk Iván, Halász Géza, Krenner István, Szathmáry István, Császár Tamás, Halter András, Mező István, Szerényi Gábor, Deák Kázmér, Jelenszky László, Nemes Zoltán, Temesi Péter, Diós Magda, Kaján Tibor, Marabu, Németh György, Tónió, Dunai Imre, Katona Györgyi, Pápai Gábor, Török Tivadar, Fenekovács László, Kelemen István, Rák Béla, Weisz Béla, Földes Vilmos, Kós Mihály, Sajdik Ferenc.

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Menyhárt Luca fotóit a tárlat megnyitójáról.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: karikatúra képzőművészet kiállítás szegedart
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés