Hirdetés
Szegeden 2019. július 13. 15:08 Forrás: Szegedi Tükör

Ki akarják írni, rajzolni, festeni magukból a rosszat

Jól megfér egymás mellett a Szegedi Amatőr Alkotók Körében a kétkezi munkás, a munkanélküli, a tanár és az orvos. A bohém társaságból van, aki verseket ír, más a bábokkal bánik mesterien, megint másnak pedig az a specialitása, hogy bármilyen szöveget el tud mondani ö-zve.

A Szegedi Amatőr Alkotók Körét Sántáné Kurunczi Mária álmodta meg, és több mint húsz évig vezette a társaságot. Amikor 1997-ben tizenhárom taggal megalakult a civilszervezet, a csuhéfonástól a filmkészítésig minden alkotótevékenység belefért a profiljukba. Alakulóülésük a Bibliotéka Egyesület könyvtárépületében volt, azóta is ezt tekintik az otthonuknak. Amikor összegyűlt néhány alaptag a könyvtár patinás nagytermében, mindenki egy frappáns idézettel próbálta érzékeltetni, mi a legfontosabb számára az egyesületi életben.

– A szépben és jóban elmerülni olyan, mint egyszerre ébren lenni és álmodni – mondta Sántáné Kurunczi Mária. Nagyné Kása Edit pedig állítja, idősödve már megengedhetik maguknak azt, amit szeretnek. Az ő gyerekei egyébként azt is megengedhetik maguknak, hogy szponzorálják a csapatot, hiszen legutoljára ők vettek nyomtatót az alkotókörnek.

– Tizenhat éves koromban írtam egy szerelmes verset, de annál jobbra azóta sem futotta, mert az annyira tökéletes volt – mondta nevetve Németh János, aki azóta is rendszeresen ír. A művészcsapatot jelenleg Szalay László (Netala) vezeti, aki szerint annál jobb az ilyen közösségeknek, minél nagyobb szabadságot élveznek az alkotók. Pappné Mészáros Ágnes például kiváló előadó. Specialitása, hogy ö-ző nyelvjárásban is el tud mondani bármilyen szöveget. A kissé bohém társaságról a bábokkal mesterien bánó Dékány Márta mondta a legszellemesebbet: a mi családunkban mindenki fordítva van bekötve.

Mutasson rá! Sántáné Kurunczi Mária büszke az unokája, Papdi Boglárka rajzára, amelyet más alkotásokkal együtt állítottak ki a Bibliotéka Egyesület könyvtárában (fotók: Szabó Luca)

– Amikor megálmodtam a kört, az a cél vezérelt, hogy igazságos legyek, ne zárjak ki senkit, nem kötöttem se korhoz, se foglalkozáshoz a tagságot. Így jól megfér itt egymás mellett a kétkezi munkás, a munkanélküli, a tanár, az orvos és mindaz, akinek a kezében jól áll az ecset, aki leírja, megszemélyesíti a mondandóját a világnak. Sokan kedvtelésből, időtöltésből jöttek közénk, de a mosolygós arcokat látva most már tudom, akaratlanul is mindenkit egyfajta tenni akarás hozott a közösségbe. Ki akarták írni, rajzolni, festeni magukból a rosszat, és megmutatni a jót, a szépet – vallotta az alapító, Sántáné Kurunczi Mária.

Sajnos sokan meghaltak már az alapítók közül, de a nevüket megőrzi az a kulturális és képzőművészeti magazin, amelyet tizenhét éve megjelentetnek. A Bibliotéka Egyesület könyvtárában rendeznek kiállításokat. Eddig 444 alkotó közel hétezer munkáját mutatták be. Ez is jelzi, hogy nem csupán önmaguk menedzselése köti le az idejüket, hanem szívesen adnak másoknak is bemutatkozási lehetőséget. Rendszeresen meghívnak országosan ismert alkotókat, és gyakran dolgozzák fel egymás műveit is, így például Sántáné Kurunczi Mária egyik versét Vidovenyecz János zenésítette meg és adta elő. Versenyeken is indulnak. A kardoskúti nyugdíjasok írópályázatán évek óta ők nyerik a legtöbb díjat. A kör működését a tagdíjakon felül pályázati források – nyertek már támogatást az önkormányzattól –, valamint egy mecénás, a Csomiépszöv biztosítja.

Szincsok György

Nyitóképünkön: A Szegedi Amatőr Alkotók Körének tagjai (balról jobbra): Szalay László (Netala), Pappné Mészáros Ágnes, Nagyné Kása Edit, Dékány Márta, Sántáné Kurunczi Mária és Németh János

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör Szegedi Amatőr Alkotók Köre Bibliotéka Egyesület