Hirdetés
Túl a városon 2019. július 12. 22:20 Forrás: MTI

MSZP: a lemaradás büdzséje lesz a jövő évi költségvetés

A lemaradás büdzséjének nevezte a pénteken elfogadott jövő évi költségvetést az MSZP országgyűlési képviselője, Korózs Lajos, aki sajtótájékoztatóján kijelentette: az ország minden gazdasági mutatót tekintve elmarad a szomszédos országoktól.

A nyugdíjasok még inkább leszakadnak a társadalomtól, hiszen a kormány 8,5 százalékos nettó béremelkedéssel számol, míg a nyugdíjakat csak 2,8 százalékkal növeli – folytatta. Szerinte jövőre a vásárlóerőt nézve még a romániai átlagnyugdíj is meghaladja majd a magyarországit, holott az néhány éve még lényegesen alacsonyabb volt. 

Az MSZP ezért változtatna a nyugdíjemelés számításán: nem csupán az infláció mértékét, hanem a gazdasági növekedést is figyelembe vennék, első lépésben pedig felzárkóztatnák a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat - mondta. 

A szocialisták emellett sávosan állapítanák meg a nyugdíjprémiumot: az átlag alatti nyugdíjban részesülők magasabb összeget kapnának, 400 ezer forint feletti járadék esetében viszont nem fizetnének nyugdíjprémiumot. 

Korózs Lajos kijelentette azt is, probléma van a munkavállalói jogok érvényesülésével. „Az nem járja, hogy a Suzuki minden magyar jogszabályt felrúg” – fogalmazott, és kifogásolta, hogy a multinacionális vállalat elbocsátotta a szakszervezetet alapító munkavállalóját. 

Azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai megállapodásokkal „kilóra adta el a munkásokat”.

(fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés Korózs Lajos MSZP nyugdíj nyugdíjas