Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nyolcéves szegedi diákok építettek vakvezető robotkutyát, amivel kijutottak a robotépítő világversenyre
Szegeden 2019. július 12. 19:12

Nyolcéves szegedi diákok építettek vakvezető robotkutyát, amivel kijutottak a robotépítő világversenyre

Vakvezető robotkutyát épített három szegedi kisdiák, amivel hatalmas sikert arattak a World Robot Olympiad hazai döntőjében! A 8 éves Manai Delal, Kaszás Tamás és Scurrah Linda képviseli Magyarországot augusztusban a robotépítő világversenyen.
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon tetszett a zsűrinek a gyerekek ötlete! A vakvezető robotkutya projektjét angolul mutattak be a gyerekek az országos döntőn – mondta lapunknak a háromtagú csapat vezetője, az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára, Özvegy Judit, aki a 2.b-sek osztályfőnöke. A három diák – a 2.b osztályos Manai Delal és Kaszás Tamás, valamint a 3.b-s Scurrah Linda – a különleges vakvezető robotkutyával megnyerte a World Robot Olympiad Open Elementary kategóriáját, amelyben a legfiatalabbak indulhatnak.

A játékból ötlet, az ötletből pedig komoly program lett, amelyen május óta dolgoztak a gyerekek – árulta el Özvegy Judit.

A tanárnő elmesélte, hogy a gyerekek órákig beszélgettek egy 84 éves vak zeneművésszel, aki hosszú ideig tanított zongorát a Király-König Péter Zeneiskolában. Ő beszélt nekik a vakvezető kutyákról és mutatta meg a Braille írást is.

Egy egész várost építettek a gyerekek legóból, amelyben egy vak kislány közlekedik a vakvezető kutyájával. A robotkutya megáll az akadályoknál, hangjelzést ad a vakoknak és színjelzést a körülötte lévőknek, hogy figyeljenek a vak kislányra – mesélt a projektről Özvegy Judit.

Elmondása szerint a legtöbb csapat építőiparban használatos eszközöket, emelőket és darukat mutatott be a World Robot Olympiad hazai döntőjében, de volt, aki pizzasütőt automatizált.

A gyerekek vakvezető kutyáját nagyon egyedinek tartotta a zsűri, amely teljesen elájult az ötlettől, s nagyon tetszett nekik az angol nyelvű prezentáció is – mondta a tanárnő.

A World Robot Olympiad világverseny döntőjét Dániában rendezik meg augusztus elején, ahol a legfiatalabb versenyzők kategóriájában, az Open Elementaryban a szegedi Manai Delal, Kaszás Tamás és Scurrah Linda képviseli Magyarországot.

A World Robot Olympiad egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatok 2-3 tagból és egy csapatvezetőből állnak. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. Az ARC kategóriában a National Instrument myRIO vezérlőegysége és a MATRIX, TETRIX építőelemek használhatók. 8-25 év közötti fiatalok vehetnek részt a versenyen. Egy csapat csak egy versenykategóriában – Regular, Open, ARC vagy Football – vehet részt.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutya robot robotika vakvezető