Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. július 12. 15:08

Egymillió új fát ültetne Csongrád megyébe a Momentum

Az elkövetkező önkormányzati ciklusban egymillió fát kellene ültetni Csongrád megyében – fogalmazta meg célként pénteki sajtótájékoztatóján Mihalik Edvin a Momentum Csongrád megyei elnöke. A klímaváltozás elleni harcban tettekre és cselekvésre van szükség.

Hirdetés

A környezetvédelem témájában lejárt a szavak ideje. Nagy gond ugyanakkor, hogy a világ vezető politikusai közül sokan nem veszik komolyan a klímaváltozás veszélyeit, ezt leginkább az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump példázza – mondta el a Momentum politikusa.

A világ vezető hatalmai sokkal inkább támogatják az autóipart, mint a környezetvédelmet. Annak ellenére, hogy a környezetszennyezés hatásaival és mértékével a döntéshozók is tisztában vannak.

Ha nem változik semmi, akkor bolygónk 50 év múlva élhetetlen lesz. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, már ma meg kell kezdeni a Föld megmentését – hangzott el. A klímaváltozást nem lehet kétségbe vonni. Az elmúlt évtizedekben 1,5 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet Magyarországon is. E mellett az elsivatagosodás jelei hazákban is egyértelműek. A környezeti változások jele az is, hogy az elmúlt években rendre olyan kánikula jelentkezett az országban, hogy májusban az emberek alig tudnak kilépni az utcára – fogalmazott Mihalik Edvin.

Jelentősen növelni kell Magyarország faállományát, és ennek kapcsán a helyi politikus elmondta, hogy az elkövetkező öt évben egymillió fát kellene ültetni Csongrád megyében. A cél elérése érdekében a Momentum rövid időn belül felkeresi a megye valamennyi településének polgármesterét, és velük egyeztet: mekkora darabszámot tudnak vállalni az faültetésből.

Mindehhez Mihalik azt is hozzátette, hogy a közelgő helyhatósági választásokon kizárólag a környezetvédelmi kérdések felvállaló polgármester-jelölteket hajlandóak támogatni.

Egymillió fa évi 120 ezer tonna oxigént lenne képes termelni, és nagyban hozzájárulhatna, hogy ökológiailag stabilizálja a megye helyzetét. A megnövekedett faállomány segítene lejjebb szorítani az átlaghőmérsékletet, és csökkenne a szállópor koncentrációja is – jelezte Mihalik Edvin.

A Momentum szerint a kisebb települések körül véderdőket, míg nagyobb városokban klímaligeteket és klímaszigeteket kellene kialakítani. A jelenleginél sokkal hatékonyabban lehetne felhasználni a csapadékvizet, és egyben növelni kellene az öntözött mezőgazdasági területek nagyságát is.

Szeged a Momentum politikusa szerint élen jár a környezetvédelemben. Ezt bizonyítja az újszegedi Liget felújítása, a helyi távfűtési rendszer fokozatos átállítása geotermikus energiára. Szeged tömegközlekedése a legkevésbé környezetszennyező a hazai városok között, köszönhetően a villamosok és a trolibuszok nagy számának.

Fontos a szemléletformálás is a téma kapcsán, ezért a Momentum azt javasolja, hogy valamennyi iskoláskorú gyerek tanulmányai ideje alatt legalább egyszer eljusson Magyarország egyik nemzeti parkjába. Javaslatcsomagjuk része az is, hogy a nagy zenei fesztiválokon környezetvédelmi ismertetőfilmeket vetítsenek a részt vevőknek.

Együtt kell küzdenünk a megye környezetének megmentéséért – zárta szavait Mihalik Edvin.

A Szegedi Környezetgazdálodási Nonprofit Kft. 2018-ban ültetett 600 fát Szegeden. Akkor 50 fajtából fásított az önkormányzat 40 millió forint értékben. Szeged fásítottsága egyébként jónak számít, nagyjából 70 ezer fa él a városban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: globális felmelegedés klímaváltozás Mihálik Edvin Momentum faültetés környezetvédelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés