Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Színes, szélesvásznú komédiával tér vissza Shakespeare a szabadtéri játékokra
Művház 2019. július 12. 06:50

Színes, szélesvásznú komédiával tér vissza Shakespeare a szabadtéri játékokra

Képriport
Shakespeare drámái és vígjátékai után idén nyáron a róla szóló romantikus komédiában tér vissza a Dóm térre. A hét Oscar-díjat nyert filmből készült nagyszabású produkciót a Madách Színház alkotógárdája hozza el a Dóm térre.

Hirdetés
Hirdetés

A szabadtéri játékok következő bemutatója Verdi Aida című operája lesz július 26-án. Az operák királynőjét másnap, 27-én is láthatja majd a közönség. Az Aidát 80 éve, 1939-ben mutatták be először a Dóm téren.

A szabadtéri játékok deszkáin 2015-ben – tizenhárom évi szünet után – mutattak be ismét Shakespeare darabot.

A Dóm téri Tévedések vígjátékát egyértelmű közönség- és szakmai siker fogadta, a produkció teltházakkal futott két este is és 4,8-as osztályzatot kapott a közönségkutatáson.

Ezért közkívánatra, egy estére 2016-ban is visszahozták a pazar szereposztással, izgalmas látványvilággal színre vitt darabot.

A kezdeményezést – ami megmutatta, hogy érdemes prózát játszani a Dóm téren –  2017-ben is folytatták: három estén láthatták a nézők az újabb népszerű Shakespeare-művet, a Vízkereszt vagy amit akartok című produkciót.

A sorozatot tavaly a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező, Hegedűs D. Géza rendezésében a baljós csillagzat alatt született szerelmesek története, Rómeó és Júlia tragédiája folytatta.

Idén nyáron pedig nem Shakespeare alkotása, hanem egy róla szóló romantikus komédia érkezik a dóm ikertornyai előtt felállított hatalmas színpadra.

(Fotó: Mohos Angéla / Madách Színház)

A Szerelmes Shakespeare a hét Oscar-díjat elnyert film színpadi változata, amelyet először 2014 nyarán mutatott be a Disney Theatrical Production Londonban, majd Magyarországon elsőként a Madách Színház 2017 júniusában.

A művet Tom Stoppard és Marc Norman forgatókönyve alapján Lee Hall alkalmazta színpadra. A magyar fordítás Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító munkája.

A Madách Színház szegedi vendégjátékát a szabadtéri játékok több sikeres előadását – többek között a Macskákat, a Nyomorultakat és Mamma Mia!-t is – jegyző Szirtes Tamás állította színpadra.

A jogtulajdonosok engedélye alapján Szirtes Tamás ezúttal is non-replica változatban, azaz saját rendezői koncepcióval, díszlettel, jelmezzel, mozgással és zenével készíthette el az előadást, amely Viola de Lesseps és a híres angol drámaíró, William Shakespeare tiltott szerelmét meséli el.

A cselekmény középpontjában William Shakespeare egyik leghíresebb művének, a Romeo és Júliának elképzelt keletkezéstörténete áll.

A legenda szerint a Rose Színház igazgatója, Philip Henslaw tartozása fejében Shakespeare egyik darabját ajánlja fel uzsorásának. Az egyetlen problémát csak az jelenti, hogy az ifjú Will képtelen írni. Hiába ígéri el még meg nem született darabját két színházigazgatónak is, egyetlen épkézláb rímet sem tud megalkotni legnagyobb riválisa és barátja, Christopher Marlowe segítsége nélkül.

Marlowe újra meg újra visszatér az ifjú mesterhez, hogy inspirálja, segítse, de együtt lógnak be arra a bálra is, ahol Will végül összefut a végzetével és megismeri Violát.

A történet során az angol drámaíró beleszeret a gazdag családból származó úri hölgybe, akinek minden vágya, hogy színpadra állhasson.

A korabeli szokások szerint azonban női színész nem léphetett a világot jelentő deszkákra, ezért Viola fiúnak öltözve, álnéven válik az innen-onnan verbuválódott társulat részévé.

A szerelmesek így egyre több időt tölthetnek együtt, ám érzéseik tiltottá válnak, mert a lányt az apja a nemesi ranggal rendelkező Wessex-nek ígérte feleségül, a házasságra pedig maga az angol királynő is áldását adta. Így már minden adott egy igazi, vérbeli romantikus komédiához.

A filmszerűen pergő előadáshoz Rózsa István tervezett a reneszánsz kor hangulatát megidéző díszleteket, Rományi Nóra részletgazdag, aprólékosan kidolgozott jelmezei is a kor hangulatát idézik meg. A darabhoz Gulyás Levente szerzett zenét, a táncbetéteket a Madách Színház állandó koreográfusa, Tihanyi Ákos jegyzi.

A ma esti szegedi bemutatón a címszereplőt Nagy Sándor, Violát Petrik Andrea kelti életre a Dóm téri színpadon, a főbb szerepekben pedig Csákányi Esztert, Pál Andrást, Zöld Csabát, Szerednyey Bélát, Nagy Balázst, Magyar Attilát, Pusztaszeri Kornélt és Sáfár Mónikát láthatják még a nézők.

A romantikus komédiát holnap, szombaton este ismét láthatják a szabadtéri játékok nézői.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Shakespeare Szegedi Szabadtéri Játékok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés