Hirdetés
Szegeden 2019. július 11. 20:10 Forrás: Szegedi Tükör

Két francia fiatal, aki kicsit szegedi lett

Közel húsz éve partneriskola a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a francia CFA Saint Michel Mont Mercure. Az együttműködésnek köszönhetően tizenhárom magyar diák szerezhetett szakmai végzettséget Vendée megyében, illetve évente négy diák utazhat ki Franciaországba 32 napos szakmai gyakorlatra az Erasmus+ program keretében. Franciaországból is rendszeresen érkeznek fiatalok Szegedre, hogy megismerjék a magyar konyha, vendéglátás és borkultúra specialitásait.
Hirdetés

Idén tíz francia diákot látott vendégül a Krúdy, közülük ketten az egész tanévet Szegeden töltötték. Bastien Moreau 17 éves, szakácsnak tanul, és szakmai gyakorlatát az Art Hotelban végezte, a 22 éves Sylvain Fontenit pedig posztgraduális képzésre érkezett Szegedre. Ő kereskedő szeretne lenni, specialitása a borforgalmazás, ezért az Ezerjó Borkereskedésben volt gyakorlaton. Sylvain egészen jól megtanult magyarul az utóbbi kilenc hónapban, Bastien pedig szinte minden konyhában használatos eszköz, alapanyag, gyümölcs, zöldség magyar megfelelőjét tudja, és természetesen az ételek nevét is kívülről fújja nyelvünkön.

Francia rakott burgonya, gulyásleves, sajtfánk

Közös albérletben laktak, és egy iskolába jártak, ahol magyar diáktársaikhoz hasonló ismereteket sajátítottak el, de a legtöbb időt természetesen az iskola franciatanárával, Komáromi Annamáriával töltötték, aki az oktatáson kívül a hivatalos ügyek intézésében is segített a két fiatalnak. Ő ugyanis a szakmai felelőse az ErasmusPro projektnek, amelyben a francia és magyar fiatalok megismerkedhetnek a másik ország szakmai és kulturális hagyományaival. A nálunk vendégeskedő francia fiatalokat az év folyamán meglátogatták családtagjaik és barátaik, és a fiúk megmutatták nekik a várost. A vélemény egyöntetű volt: Szeged kulturális értékekben gazdag város, építészete pedig egészen különleges, ezért szívesen ajánlják az otthoniaknak.

A gougère. Habkönnyű sajtfánk, amelyet aperitif mellé fogyasztanak a franciák (forrás: thatskinnychickcanbake.com)

Sylvain elmondta, hogy az ő kisvárosukhoz képest Szeged nagyváros, ám rendkívül nyugodt itt az élet, az emberek pedig kedvesek, vendégszeretők, befogadóak és segítőkészek. Bastien hangsúlyozta, hogy szakmailag nagyon sokat tanult Szegeden. Azt is elmondta, hogy itt hosszabbak a műszakok, náluk viszont a két rövidebb periódus között van pihenőidő. Kedvenc magyar étele a gulyásleves. A kollégáinak készített francia rakott burgonyát, valamint gougère-t (sajttal töltött falatkákat), amelyet aperitif mellé fogyasztanak.

Sylvainnak és Bastiennek ízlett a szegedi halászlé

Mindkét francia fiú megkóstolta a szegedi halászlét, amely nagyon ízlett nekik. Sylvain legszívesebben a borokról beszélt, hiszen a szaküzletben töltött idő alatt volt módja megkóstolni a legkiválóbb magyar borokat. A villányi borokat különösen kedveli, ezért el is utazott oda, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzen. A Vylyan pincészetben töltött idő emlékezetes maradt a számára, megkóstolta azt a 2006-os évjáratú Duennium cuvée-t, amely a legnagyobb borászati élménye volt Magyarországon. Mivel egy ilyen különleges bor ára közel 20 ezer forint, nagyon örült annak, hogy a 2011-es évjáratból kapott egy palackot ajándékba a születésnapjára az Ezerjó Borkereskedésben.

Sylvain Fontenit, Komáromi Annamária, a Krúdy franciatanára és Bastien Moreau (fotók: Iványi Aurél)

A két francia fiatal példája is jól mutatja, hogy a Krúdy élen jár a nemzetközi kapcsolatok minél sokrétűbb kihasználásában. Ezért is kapta meg néhány hete az Erasmus+ nívódíjat, amelyet a legkiemelkedőbb színvonalon megvalósított Erasmus+ pályázatoknak adnak. Az indoklás szerint hat különböző országba utazhatott ki az iskola negyvenöt tanulója és nyolc dolgozója külföldi tapasztalatszerzésre a program keretében.

A diákok szakmai gyakorlatát, illetve az oktatók továbbképzését és szakmai látogatásait az intézmény valós igényeihez és a piaci elvárásokhoz igazították. A megszerzett tapasztalatokat beépítették az oktatásba, hogy minél korszerűbb képzéseket kínálhassanak.

Bármikor szívesen visszatérnek Szegedre

Mint Gyömbér Márta, a Krúdy igazgatója elmondta, ez csak a kezdet, hiszen a nemzetközi együttműködésekben új szintre kívánnak lépni. Jól látszik ugyanis, hogy mind szakmai, mind pedig általános kulturális téren a külföldön töltött időszak a legintenzívebb. Komáromi Annamária szerint a diákoknak hatalmas élmény a külföldi út, amelyen más munkakultúrákkal ismerkedhetnek meg, és új barátságok is születhetnek. Komáromi Annamária bízik abban, hogy jövőre újabb diákok érkeznek a Krúdyba Vendée megyéből. Sylvain és Bastien június végéig voltak Szegeden, s azt mondták, bármikor szívesen visszatérnek ide.

Gyömbér Márta, a Krúdy igazgatója

A francia kapcsolatok építésében és ápolásában fontos szerepet játszik a szakmai és kulturális szervezetekkel való együttműködés: kapcsolatban állnak a Szegedi Alliance Française Kulturális Egyesülettel, valamint Eric Blin tiszteletbeli konzullal, aki abban is közreműködött, hogy a francia nagykövetség séfje, Jérôme Szkuta bemutató főzést tartson az iskola tanulóinak és oktatóinak a Vendégséfek a Krúdyban elnevezésű programsorozatban.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gasztronómia Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakközépiskola Szegedi Tükör