Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Néhány szó a kommentekről: kívánjuk a cenzúrát, a sajtószabadság eltörlését az interneten?
Színes 2019. július 11. 17:13 Forrás: Szegedi Tükör

Néhány szó a kommentekről: kívánjuk a cenzúrát, a sajtószabadság eltörlését az interneten?

Sok mindent felforgattak az utóbbi időben az internetes kommentek. Azokról a hozzászólásokról beszélünk, amelyeket az olvasók írnak vagy az internetes újságok cikkei alá közvetlenül, vagy a lapok Facebook-oldalára, az egyes cikkeket közzétevő bejegyzések alá. Új helyzeteket hozott ez jogászoknak, marketingeseknek és persze nekünk, újságíróknak is.
Hirdetés

Nekünk ez elsősorban azt jelenti, hogy tisztelettel, de a helyén kezeljük őket.

Tisztelettel, azaz nem tiltunk le gyakorlatilag mindenkit, aki valamilyen fajta ellenvéleményt fogalmaz meg a cikkeinkkel kapcsolatban. Főleg úgy nem, hogy először az oldal kezelőjeként, az oldal nevében vitába elegyedünk vele, majd egy ponton túl kényelmesebbnek tűnik a kitiltása. Pláne úgy nem, hogy közben a főszerkesztőnk a konkurens lap cikkei alatt személyeskedő, humorosnak vélt kommenteket ír a másik lap újságírójáról, akiről ráadásul úgy írnak lejárató cikket, hogy ahhoz nemcsak hogy őt nem kérdezik meg, hanem konkrétan le is van tiltva a lap facebookos kommentszekciójából, így ott hozzászólni sem tud a róla szóló, őt elsősorban pitiáner eszközökkel, a személyében támadó cikk-szerűséghez (ahol a szerkesztői bravúr abban nyilvánul meg, hogy találnak róla egy egyébként rosszul hivatkozott képet, amelyen csukva van a szeme, bravó!). Pláne nem tesszük mindezt úgy, hogy a cikkünkben azzal érvelünk ellene, hogy amit ír, azzal néhány, általunk idézett kommentelő nem értett egyet.

A kommentelők véleményének szabad kifejtése tehát fontos, mert mutatja a lap nyitottságát, megmutatja, hogy a portál élő, a helyben lakókért van, és fontos neki a sokszínűség, a tapasztalatok összegyűjtése. Viszont nem is szabad túlértékelni azokat.

Az ilyen megjegyzések nem többek, mint a névvel vagy név nélkül az újsághoz beeső olvasói levelek vagy telefonhívások. Hasznosak lehetnek, mondjuk, arra, hogy megnézzük, milyen hangulatban vannak városunk lakói, mi foglalkoztat mostanában sokakat. Bizonyos munkát végző emberek hozzászólása önmagában hír, de egyébként, ha egy értesülést nem tudok megfelelőképp bizonyítani, az, hogy páran, de akár pár tucatnyian kommentekben hasonlókról számoltak be, önmagában még nem számít hiteles forrásnak, maximum meg nem erősített olvasói információnak.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Ami persze nagyon fontos és értékes kiindulási alap, de nem szabad ennél többet belelátni, és ehhez képest veszélyes túlértékelni. Az így kapott információkat, ha további tényellenőrzés nélkül adjuk közre, könnyen lyukra futhatunk. Hétről-hétre egy, egyébként jelentős, részint állami hirdetésekből finanszírozott, nyomtatott kiadványban oldalakat szentelni annak, hogy a kommentelők a közösségi oldalakon egyes csoportokban miről miket írnak, és gyakorlatilag állandósítani ezt az újság egyik rovataként, azt gondolom, hosszú távon erodálja az újságírói szakma hitelességét, amely a web 2.0 korában jelentős, részben már nemcsak az információk összegyűjtése, hanem annak ellenőrzése is.

És akkor itt álljunk meg egy pillanatra. A kommentek fontosak, de a szakma ott kezdődik, amikor akkor is az igazat írod, ha az a többségnek adott esetben nem tetszik. Csúnyán hangzik, és a demokrácia működési korlátait is felveti, de alapvetően a tények egzakt dolgok, nem változtatja meg őket a többség véleménye. Ahogy újságíróként a tényeket kell higgadtan, árnyaltan és a szakma szabályai szerint kezelnem, nem a közönség aktuális véleményéhez, hangulatához kell igazítanom magam. Az újságírás ezért szakma. Ha megijedünk attól, hogy a valóság esetleg népszerűtlen, akkor szépen, lassan feloldódunk a tömeg lelketlen masszájában, nem mellesleg mások által leszünk irányítva, azok által, aki a többségre valamilyen formában hatást gyakorolnak.

Ezt érdemes szem előtt tartani, és aki erre adott esetben a figyelmet felhívja és igyekszik témákban árnyalt cikkeket írni, azt nem megpróbálni primitív eszközökkel lejáratni – például a fent ismertetett forgatókönyv szerint.

Tarnay Kristóf Ábel
újságíró

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör