Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Harminc év, félmilliárd forint azért, hogy jobban becsüljük a tudományt, a művészetet és a kultúrát
Szegeden 2019. július 11. 16:41

Harminc év, félmilliárd forint azért, hogy jobban becsüljük a tudományt, a művészetet és a kultúrát

A Szegedért Alapítvány két alapvető célt tűzött ki, amikor útjára indult az azóta valódi hírnevet szerző helyi civil szerveződés. A helyben élő művészeknek, tudósoknak és civileknek szeretne kifejezni megbecsülésüket. E mellett szeretnék helyben tartani a város kiválóságait.

Hirdetés

Az 1989. július 4-én létrehozott Szegedért Alapítvány idén ünnepeli működésének harmincadik évfordulóját. Sok éves hagyományt követett, amikor háromszáz példányban megjelentette – kereskedelmi fogalomban nem kapható – A Tisza Ezüstszalagján című kötetét, amely ötödik az alapítvány munkáját bemutató könyvek sorban. Mint Bódi György, az alapítvány titkára elmondta a tizedik, a tizenötödik, a huszadik valamint a huszonötödik évfordulón adtak ki a mostanihoz hasonló kötetet. A mostani leginkább abban különbözik a fél évtizede megjelenttől, hogy az elmúlt öt év díjazottjait mutatja be, szám szerint húsz szegedi kiválóságot. Hazánkban mindenképpen az elsők közé tartozik az olyan alapítvány, amilyen a Szegedért. Létrehozói átgondolt díjazási rendszert hoztak létre, ezt bizonyítja, hogy ezen az elmúlt harminc év alatt nem kellett változtatni. A fődíj mellett minden évben tudományos, művészeti és társadalmi, állampolgári díjat osztanak. Valamennyi kategóriában évente egyet – azaz az alapítása óta (1990 volt az első díjátadás) 120-an vehették át Szegedért Alapítvány felsorolt díjainak egyikét. Szép gesztus az alapítványtól, hogy két esetben egy-egy korábbi díjazottról nevezték el a kuratóriumi díjakat. Így Szőkefalvi-Nagy Béláról a tudományos és Gregor Józsefről a művészeti díjat. A társadalmi és állampolgári díjat a tragikusan korán elhunyt alapítóról, a DOMET Ecsetgyár korábbi tulajdonosáról, Debreczeni Pálról.

(fotók: Menyhárt Luca)

Bódi György elmondta, az elmúlt harminc év díjazottjai Szeged kulturális, művészeti, tudományos és közéleti lenyomataként is felfoghatóak. Tény, a Szegedért Alapítvány díjait általános közmegbecsülés övezi, amit a titkár azzal is magyarázott, hogy eddig soha nem kapta meg arra érdemtelen ember. Botrányok nem tarkították az alapítvány működését és díjazási gyakorlatát. Köszönhető ez mindenekelőtt annak, hogy a szakmai kuratóriumok döntését – ezek tagjai díjazás nélkül végzik munkájukat – soha nem bírálták felül, nem változtatták meg. A szakmaiság az egyetlen mérce, amely alapján kiválasztják a kitüntetetteket. A fődíj mellé 500 ezer, a szakmai kuratóriumi díjak mellé 250 ezer forint jár.

A Szegedért Alapítvány létrehozásának harmincadik évfordulójára megjelentetett pazar kivitelű kötet nagy újdonsága, hogy digitális formában is hozzáférhető, igazodva a kor követelményeihez.

Az elmúlt három évtizedben közel 500 millió forinttal (!) segítette a díjazottak munkáit az alapítvány. Ehhez az összeghez hozzá kell érteni azokat a pályázati támogatásokat is, amelyekkel az alapítvány tucatnyi szegedi konferencia, rendezvény, kötet megszervezését és megjelenését segítette.

Bódi György önkritikusan elismerte, egy dologban nem tudtak érdemi szerepet betölteni. Szerették volna, ha az alapítvány többet tehetett volna azért, hogy a szegedi művészek és tudósok helyben maradhassanak. Ám ehhez a meglévő anyagi erőforrásoknál nagyságrendekkel nagyobbra lett volna szükség – tette hozzá. Ugyanakkor az is igaz, hogy a helybeli mecenatúra szép példája, ahogyan szegedi cégek, vállalkozások és magánszemélyek adományaikkal rendszeresen gyarapítják az alapítvány vagyonát.

Szégyenkezésre nincs ok. A Szegedért Alapítvány nagyszerűen tölti be helyét és szerepét a Tisza-parti városban. Ezt bizonyítja az a névsor is, amely az új kötetben található. A 2015 és 2019 közötti díjazottak tekintélyparancsoló listája magáért beszél. Ebben az időszakban kapott fődíjat Szalay István matematikus, Kondorosi Éva biológus, Pál Tamás karmester, Békési Imre nyelvész és Homoki-Nagy Mária jogtudós. Kuratóriumi díjat – a teljesség igénye nélkül – Tanács István újságíró, Tajti Gabriella kulturális menedzser, Bátyai Edina szintén kulturális menedzser, Sándor János rendező és Erdélyi Eszter tanár vehetett át ugyanebben az időszakban.

Köztudott, hogy minden évben a nagy szegedi árvíz időpontjához igazodva, március közepén rendezik meg a Szegedi Nemzeti Színházban a díjátadó, és mindig az azt megelőző novembertől lehet felterjeszteni a díjakra a jelölteket. Huszonöt névnél talán soha nem volt kevesebb. Innentől a kuratóriumok munkája, hogy négyre szűkítsék a kitüntettek névsorát. Mint Bódi György elmondta: ez a legnehezebb.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bódi György évforduló Szegedért Alapítvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés