Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 10. 23:16 Forrás: MTI

Globális alapot hoz létre Nagy-Britannia és Kanada a médiaszabadság védelmére

Van egy olyan erős gyanúnk, hogy a magyar állam nem fogja támogatni.

Hirdetés

A Global Media Defence Fund elnevezésű alap létrehozását Jeremy Hunt brit külügyminiszter jelentette be szerdán Londonban, a brit és a kanadai kormány által közösen szervezett nemzetközi konferencián, aminek témája a médiaszabadság védelme és a korrupció elleni küzdelem. (Inkább ne kezdjen el gondolkozni, hogy a magyar kormány mikor szervezne ilyet!)

Hunt közölte, hogy a brit kormány 18 millió fontot, vagyis több mint 6,5 milliárd forintot különít el az alap számára, amit az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kezel.

A brit külügyminiszter a konferencián, amin egyébként 120 ország vesz részt, bejelentette:

az alap céljai közé tartozik az újságírók képzése, beleértve a személyi biztonságuk védelmét szolgáló képzést, illetve az újságírók védelme egyebek mellett azzal, hogy hozzásegíti őket jogi szolgáltatások igénybevételéhez.

A brit kormány emellett segíteni kívánja az álinformációk terjedése elleni fellépést Kelet-Európában és a független média megerősítését a nyugat-balkáni térségben. (Költői kérdés: vajon miért pont ezeken a helyeken?)

Jeremy Hunt a londoni konferencián mondott beszédében hangsúlyozta:

a médiaszabadság nem nyugati, hanem egyetemes érték, a szabad média védi a társadalmakat a hatalmi visszaélésektől.

A hatalom sötét oldala elleni legerőteljesebb védelem az elszámoltathatóság és a felügyelet, és kevés intézmény képes ezt a szerepet hatékonyabban ellátni, mint a szabad média – fogalmazott a brit külügyminiszter.

Hangsúlyozta: tavaly világszerte 99 újságírót gyilkoltak meg, több mint kétszer annyit, mint tíz évvel korábban, 348 újságírót pedig bebörtönöztek.

Hunt szerint azok az országok viszont, ahol lehetséges a nyílt véleménycsere, önnön súlyukat meghaladó mértékben járulnak hozzá az emberi tudás fejlődéséhez. Az a tíz ország, amelyben a legszabadabb a média, összesen 120 (egyedül az ötmilliós Norvégia 13) Nobel-díjast adott a világnak.

Jeremy Hunt szerint a szabad média a korrupció elleni küzdelmet is segíti. Kijelentette: a korrupciótól leginkább mentes tíz ország közül hét szerepel a globális médiaszabadság-rangsor első tízes mezőnyében, a tíz legkorruptabb ország közül négy viszont e rangsor alsó tízes csoportjában van.

Chrystia Freeland, a társszervező Kanada külügyminisztere a londoni konferencián felszólalva kijelentette:

a szabad sajtó minden demokratikus társadalom alappillére, léte elengedhetetlen az emberi jogok védelméhez és érvényesülésének elősegítéséhez.

Mi pedig őrülten kíváncsiak lennénk, mit szól mindehhez Szíjjártó Péter, vagy esetleg Orbán Viktor. Még akkor is, ha jó eséllyel pontosan tudjuk.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: média sajtószabadság támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés