Hirdetés
Túl a városon 2019. július 10. 12:01 Forrás: 24.hu

Szegeden sincs elég rendőrjárőr

A megyeszékhelyek háromnegyedében, tizennégy városban kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene – derül ki azokból a válaszokból, amiket 24.hu közérdekű adatigénylésére adtak a megyei rendőrkapitányok. Nemcsak a rendszeresített és betöltött álláshelyek számára kérdeztek rá, de arra is, hogy öt éve hány hasonló státusz volt.
Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben a százalékos arányokat nézzük, Egerben csökkent a leginkább a járőrök létszáma. 2014-ben még 117 státusz volt, ma 105-van, de csak 85 betöltött ezek közül.

Miskolcon és Salgótarjánban jobb a helyzet, az előbbi városban mindössze hét álláshely nincs betöltve, Salgótarjánban pedig – Debrecenhez, Szekszárdhoz és Szombathelyhez hasonlóan – nincs járőrhiány.

Tatabányán viszont az 52 státuszból csak 39-et tudnak betölteni, vagyis az állások negyede üres.

Szegeden öt éve 133 státusz volt még, ma 121 van, de csak 101 járőr látja el a feladatot, vagyis majdnem a negyedével csökkent a számuk.

Kaposváron sem jobb a helyzet, 19 státusz nincs betöltve, és már csak 77 járőr van, miközben öt éve még 102 státusz volt a kapitányságon. Zalaegerszegen ugyan csak négy álláshely nincs betöltve, de ez úgy lehetséges, hogy öt év alatt 93-ról 74-re csökkent a státuszok száma.

Szolnokon huszonöttel kevesebb járőr dolgozik, mint öt évvel ezelőtt, amikor 110 járőr, járőrvezető, járőrparancsnok teljesített szolgálatot. A betölthető státuszok számát időközben 101-re csökkentették, de csak 85 járőr van állásban.

Kecskeméten, Békéscsabán és Debrecenben viszont nőtt a státuszok és a betöltött állások száma is. Szekszárdon azonban különös a helyzet: a 61 meglévő státuszra 81 járőr jut.

A 24.hu kérdésére, hogy milyen átszervezésekkel, helyettesítésekkel oldják meg a létszámhiányt, az összes megyei vezetőtől ugyanazt a választ adta. Azt felelték, hogy a rendőr-főkapitányságok és a megyei kapitányságok járőrei, járőrvezetői és járőrparancsnokai mellett a körzeti megbízottak, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársai is részt vesznek a közrend biztosításában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rendőrség