Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. július 10. 07:58

A nőkre koncentrál idén a Thealter fesztivál: 9 nap alatt 30 produkció érkezik

Kilenc nap alatt, 9 helyszínen 30 produkciót nézhetünk meg a Thealter fesztiválon augusztus 2. és 10. között. Az idei kínálat kiemelten foglalkozik a női témákkal, de cseh, szlovák, szlovén és román produkciók is eljönnek a színházi fesztiválra.

Hirdetés

Az idén már 29. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a Thealter nemzetközi színházi fesztivált.

A hazai és határon túli független színházak előadásait bemutató programsorozat fő helyszíne most is a Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete és kertje lesz, de pezsgéssel telik meg a város több pontja is a kilenc nap alatt.  Játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, sőt a Csillag börtönben is.

Az üvegbúrában kíméletlen őszinteséggel mutatják be a nővé válás stációit

Az Örkény Színház stúdióelőadása, Az üvegbúra

Az idei műsorkínálatban számos olyan produkciót találni, amelyek kimondottan női témákkal foglalkoznak. Ebbe a sorba illeszkedik például az Örkény Színház stúdióelőadása, Az üvegbúra.

A Sylvia Plath regénye nyomán született előadás a huszadik század kultuszműve, amely a nővé válás stációit mutatja be kíméletlen őszinteséggel. A Szegeden már táncosként és koreográfusként is sikerrel bemutatkozott Widder Kristóf rendezésében fiatal tehetségek – Zsigmond Emőke, Kókai Tünde és Dóra Béla – alakítják a történet szereplőit.

 A Manna Produkció előadása egy feladat nélkül maradt színésznőről szól

Mészáros Piroska monodrámaként prezentálja saját életének egy szeletét a Call girlben: az átmenetileg feladat nélkül maradt színésznő pár éve egy multinál kezdett el dolgozni, ezt fogalmazta szövegkönyvbe, a Manna Produkció előadását pedig Spáh Dávid rendezte meg.

Markó-Valentyik Anna egyszerre játszik huszonéves színésznőt és lépteti színre annak nyolcvanéves, báb változatát az Alaine – ideje a meghalásnak című produkcióban, melyet Ladányi Andrea Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, rendező-koreográfus álmodott színpadra.

Polcz Alaine szövegei és Karády Katalin dalai kelnek életre a KL Színház megrázó produkciójában, amely a Legjobb monodráma  előadás díját hozta el az idei MOST-fesztről.

Az Alaine – ideje a meghalásnak című produkció a MOST-feszt díját is elhozta

Queendom címmel a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshow-k metszéspontján egyensúlyoz Szabó Veronika izgalmas fantáziája. Improvizációs technikákkal női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig, nyolc művésznő segítségével.

A KV Társulat Euripidész drámája nyomán alkotta meg a Médeia című előadást, amely ebben a változatban a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól.
Czukor Balázs rendezésében Radnay Csillát, Spiegl Annát, Száger Zsuzsannátés Urbanovits Krisztinát láthatjuk.

Euripidész drámája nyomán született a Médeia című előadás

Négy ország alkotói vallanak szerelemről, gyűlöletről és a menekülés kálváriájáról

Idén Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániábólérkeznek alkotócsapatok Szegedre, többen elsőként mutatkoznak be Magyarországon.

A cseh Tereza Ondrová és a szlovák Peter Šavel a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel az As Long As Holding Hands című táncprodukcióban, amely „talán a legszórakoztatóbb előadás a szerelemről ebben a műfajban“.

A kolozsvári Reactor csapatának 99,6 % című előadása, amely elnyerte az idén először kiosztott Halász Péter-díjat, a romániai centenáriumi évfordulóhoz kapcsolódó színházi-kulturális kísérlet, amelyben fiatal román és magyar színházi alkotók rápillantanak az elmúlt 100 év szeretettel és gyűlölettel eltelt korszakára, és ebben önmaguk (etnikai) identitásélményeire.

Szlovéniából érkezik a Hős 2.0 című előadás: az ambícióról szól

Szlovéniából két produkció is érkezik. A Moment – Zavod EN-KNAP Hős 2.0 című darabja az ambícióról szól.

Alkotói – Uroš Kaurin és Vito Weis –a fiatal szlovén színészgeneráció elsőrangú képviselői, ebben a darabjukban is arról akarják meggyőzni a nézőket igen hatásosan, hogy ez az Előadások Előadása, ők pedig a lehető legjobb színészek…

A fesztivál keretében a bolgár származású, Londonban élő koreográfus, előadóművész, Ivo Dimcsev Tégy magadnak egy szívességet! címmel tart mesterkurzust.

A 6 címet viseli a Slovensko Mladinsko Gledališče, azaz a Szlovén Ifjúsági Színház valós eseményeken alapuló előadása.

A csapat Szlovénia egyik legrégebbi színháza, ma pedig az egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb társulata.

A produkció hat fiatalkorú menekült kálváriáját mutatja be, ahogy egy város intézményrendszere próbálja „megoldani” az elhelyezésüket.

Az alapvető kérdéseket felvető minimalista előadás 2018-ban elnyerte a Maribori Színházi Fesztivál fődíját.

A Thealter teljes programja a fesztivál honlapján már elérhető, a jegyértékesítés az előadásokra július 27-én kezdődik.

A tavalyi évhez hasonlóan online is lehet majd belépőt vásárolni a produkciókra, szintén a honlapon keresztül.

Nyitóképünk a Hős 2.0 című előadáson készült. (Fotó: Nada Žgank)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház fesztivál Thealter program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés