Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. július 9. 23:38 Forrás: MTI

Orbán Viktor: Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi

A miniszterelnök ezt kedd este a Budapest Kongresszusi Központban mondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán, amit az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.

Hirdetés

A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokat jellemezve úgy fogalmazott: az évek során egy nagyon színes kép alakult ki, tele izgalommal és érzelmekkel, voltak csúcspontok és mélypontok, jó és rossz idők. 

A magyarok úgy érzik, most jó idők járnak

– közölte, köszönetet mondva David Cornsteinnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének.

Hozzátette, szerinte a kapcsolatokat mindig az határozta meg, hogy az amerikai adminisztráció által támogatott értékek és a magyarok által védett értékek között volt-e átfedés. 

Erre ma határozott igen a válasz – jelentette ki a miniszterelnök.

Szavai szerint az amerikaiak jó okból vallják, hogy Amerika az első, és ugyanígy a magyarok is jó okból mondják, hogy Magyarország az első.

Kölcsönös a tisztelet egymás hazafias álláspontja iránt, mindkét ország állami kötelességnek tekinti polgárai biztonságának garantálását, vallja a férfi és a nő közötti egyenlőség értékének védelmét, nemzeteink alapját pedig a családok adják, amelyek apából, anyából és gyermekekből állnak, rájuk alapozható a jövő – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Arról is beszélt, nem hajlandók elfogadni azt a modern politikai képmutatást, amely nem törődik azzal a ténnyel, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Magyarország és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segítsen azoknak a keresztény közösségeknek, amelyeknek szükségük van rá – emelte ki.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én. (Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szólt arról, hogy Magyarország közép-európai országként megértette a történelem tanulságait: amikor a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt, a közép-európaiak mindig veszítettek. 

Ez az, amiért Magyarország békében és stabilitásban érdekelt a régióban, és nagyon jól tudja, hogy ennek elérésének legjobb módja a tagság a NATO-ban, a világ legsikeresebb védelmi szövetségében – mondta.

Az Egyesült Államok történelmét felidézve a miniszterelnök kifejtette: 243 évvel ezelőtt az amerikaiak kinyilvánították országuk függetlenségét, és ez alatt a hosszú idő alatt bebizonyosodott, hogy kétségtelenül egy kivételes ország, egy kivételes nemzet jött létre.

Orbán Viktor – aki legutóbb kilenc éve vett részt a budapesti amerikai nagykövetség függetlenség napi rendezvényén – végül arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatandó küzdelemben, akár a tárgyalótermekben, akár a csatatéren.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta: a függetlenség napja nagyon különleges és egyedülálló ünnep minden amerikainak, minden amerikai együtt van, hogy megünnepelje a szabadságot, a jogállamiságot. Elismerően szólt továbbá az Orbán Viktorral való kapcsolatáról, partnernek, barátnak nevezte a kormányfőt, és ugyanígy méltatta a két ország viszonyát.

A beszédek után Paul Anka amerikai-kanadai énekes adott koncertet a több száz meghívottnak.

Paul Anka amerikai-kanadai énekes (b2), David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (b3) Orbán Viktor miniszterelnök (j), felesége, Lévai Anikó (j2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j3) a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: David B. Cornstein Egyesült Államok Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés