Hirdetés
Túl a városon 2019. július 8. 18:56

Lázár fél, hogy nyerne, ezért Grezsa István lesz Márki-Zay Péter ellenfele Hódmezővásárhelyen

Nem jött be a néhány hete lemondott Hegedűs Zoltán kérése: olyan jelöltet állít a Fidesz-KDNP, aki vastagon benne volt a hódmezővásárhelyi testületi balhékban. Grezsa István hétfőn jelentette be indulását Márki-Zay Péter ellen.

Hirdetés

Bár a szegedi fideszes és KDNP-s holdudvar nem a szarvasraguval és porcukros micimackókaláccsal támadó Havasi Katalint, hanem Lázár Jánost kérte fel, hogy induljon az októberi önkormányzati választásokon a polgármesteri székért, ő nem vállalta, mondván fél, hogy nyerne Márki-Zay Péterrel szemben. A sajátos logikát, és azt, hogy ezzel Lázár elismerte, megosztó személyiség a saját városában, most hagyjuk, mert van végre, aki nem fél a győzelemtől, ez Grezsa István.

Grezsa egyébként Lázár egyik leghűbb embere, a helyi politikán át az ultipartikig együtt harcoltak az elmúlt években.

Grezsa István, aki jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, hónapokon át részt vett az azóta már legendássá vált vásárhelyi testületi üléseken, ahol órákon át verbális csatákat vívott a Fidesz-KDNP-s többség Márki-Zay Péter független polgármesterrel.

Ezzel eldőlt, hogy a fideszesek semmibe veszik a frakcióvezetői posztról júniusban leköszönő és a politikától visszavonuló Hegedűs Zoltán kérését, aki azt szerette volna, hogy olyanok induljanak, akik nem vettek részt a csatározásokban.

Hegedűs saját magát, a Fidesz-KDNP-s frakció tagjait – köztük Grezsa Istvánt is – felelőssé tette abban, hogy a megválasztott polgármester nem tudta folytatni az elhunyt Almási István munkáját.

Hegedűs azt írta közleményében: 

„Mint ismeretes, a választók többsége végül úgy döntött: a kihívómnak, Márki-Zay Péternek ad lehetőséget arra, hogy a néhai Almási polgármester úr által megkezdett munkát folytassa. Abban, hogy ez nem sikerült neki, minden helyi politikusnak felelőssége van. Nemcsak a megbízott polgármesternek és támogatóinak, hanem bizony nekünk, a képviselőtestület többségét adó fideszeseknek is. Ebből pedig mindnyájunknak le kell vonnunk a tanulságokat.”

Grezsa István egyébként nehéz fába vágta a fejszéjét, hiszen Hódmezővásárhelyen az EP-választáson a szavazásra jogosult 35 ezer 880 polgárból 8976-an voksoltak a Fidesz-KDNP-re. Ez alig több, mint 25 százalékos eredmény. A többieket vagy nem érdekli az európai politika vagy kiábrándultak a Fideszből.

2018. február 25-én, az időközi polgármesterválasztáson 22 ezer 745 érvényes szavazatból a fideszes Hegedűs Zoltán 9468 szavazatot kapott (Márki-Zay Péter 13 ezer 76-ot), míg az tavalyi, április 8-i országgyűlési választáson Lázár Jánosra  12 ezer 599-en voksoltak a városban. Szinte biztos, hogy októberben is szüksége lesz legalább 13 ezer szavazatra annak, aki győzni akar.

Grezsa: „Megszólított a szülőföld”

„Megszólított a szülőföld, másrészt pedig én úgy látom, hogy jelenleg Vásárhely rossz irányba halad. Itt az elmúlt esztendőben tapasztalt megosztottság eléggé végletesnek tűnik. És úgy érzem, hogy ez a következő októberi választás arról fog szólni, hogy lesz-e olyan polgármester-jelölt, aki képes a sebeket begyógyítani” – mondta Grezsa, aki a több, mint kétharmados Fidesz-KDNP többség tagja a hódmezővásárhelyi közgyűlésben.

Grezsa egyébként orvosként idén február 19-én megszavazta azt a fideszes előterjesztést, amely 1 milliárd forintot biztosít a hódmezővásárhelyi kórháznak kórterem-felújításra. A tervek szerint 50 kórtermet újítanának fel, egyenként 20 millió forintból. Arra a kérdésre, hogy miért a bizonytalan költségvetésű város pénzéből áldoznak erre, és miért nem lobbiznak ki állami pénzt a fideszes képviselők, a mai napig nem tudott ő sem és képviselőtársai sem érdemben válaszolni.

Márki-Zay Péter akkor választási fogásként értelmezte az egymilliárd forint átadását, a kórtermenként 20 millió forintot pedig első hallásra túlzónak tartotta. Nem meglepő, hogy az indulását hétfőn bejelentő Grezsa épp a kórház támogatásával indította be a kampányát.

Az ominózus közgyűlésen a könyvvizsgáló szakértő egyébként azt mondta a képviselőknek, hogy az egymilliárd forint átadása a kórháznak „jelentős teher a város számára”. 

A Fidesz-KDNP jelöltje szerint ennek ellenére is el kell költeni az egymilliárd forintot a kórházra, sőt, „Grezsa doktor kérdez” címmel konzultációt indít Hódmezővásárhelyen az egészségügyi intézmény és a város kapcsolatáról.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhely Lázár János Márki-Zay Péter önkormányzati választás Grezsa István polgármester polgármester-választás