Hirdetés
Szegeden 2019. július 8. 07:37 Forrás: Szegedi Tükör

Úgy kezdődött az egész, hogy hangos volt tőlük a busz

Néhányan ugyanis annyira szerettek énekelni, hogy társaik biztatására saját egyesületet hoztak létre, amelyben a népdaléneklés szeretete az összekötő kapocs, és nem mellesleg most már nem csak a buszban dalolnak a tagok. A Szegedi Alsóvárosi Kórus Nyugdíjasok Egyesületét a Szegedi Tükör látogatta meg.
Hirdetés
Hirdetés

– 2011. augusztus 1-jén, Bálint Sándor születésnapján alakult a kórusunk – mondta Vigh Andrásné Rózsika, a Szegedi Alsóvárosi Kórus Nyugdíjasok Egyesülete vezetője. Az alapítók közül rajta kívül már csak ketten tagjai a kórusnak, a rangidős Szabó Eszter, aki 81 éves, valamint a 63 esztendős Sajóné Dánielné. Az elmúlt évek alatt sikert sikerre halmoztak, rengeteg ezüst- és aranyminősítést nyertek a különböző versenyeken. Jelenleg hét nő és egy férfi tagja az együttesnek. Balogh Zoltán ráadásul még nem nyugdíjas, így azzal viccelődik, hogy az idősebb hölgyek mindig őt csépelik. A csipkelődésből persze jut mindenkinek, a munkát viszont nagyon komolyan veszi minden kórustag.

Nem Balogh Zoltán azonban az egyetlen férfi a tágabban vett csapatban, és nem is ő a legfiatalabb, hiszen az együttes szakmai irányítója Makra András tanár, aki egy jóval később született generáció tagja. Az ő együttese kíséri a kórust a fellépéseken. A kórus rengeteg fellépésen vesz részt a városban és vidéken egyaránt. A versenyeken elért sikereikért nemcsak okleveleket, de jutalomutakat is kaptak, így voltak már Prágában, Erdélyben, és most készülnek Bécsbe. Meghallgathatják őket a nyugdíjas otthonok lakói, a Szőregi Rózsaünnep résztvevői, de a Senior Center rendezvényeinek is állandó fellépői. Vighné Andrásné Rózsika úgy fogalmazott, büszkék arra, hogy a 300 éve szabad királyi várossá nyilvánított Szeged hírét vihetik szerte az országban és a világban.

Sajó Dánielné, Szabó Eszter és Vigh Andrásné, a Szegedi Alsóvárosi Kórus Nyugdíjasok Egyesülete vezetője (fotók: Szabó Luca)

Vannak szponzoraik is. Az egyik éppen az önkormányzat. Rendszeresen nyernek például az idősügyi keret pályázatán, amely támogatás sok kiadásukat fedezi. Többek között ennek köszönhetően készítik el az új fellépő ruhájukat. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye alapján készül az autentikus alsóvárosi népviselet. Csak tiszta forrásból merítik a repertoárjukat. Bartók Béla, Kodály Zoltán és Péczely Attila népdalgyűjtéseiből válogatnak. Igyekeznek minél több felkérésnek eleget tenni, és ott vannak az Országos Nyugdíjas Ki mit tud?, és a Népek tánca, népek zenéje rendezvényein is. Többször szerepeltek a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) megmérettetésein is, ahol ezüst minősítésben részesültek.

Szincsok György

Nyitóképünkön a kórus (balról jobbra): Szabó Eszter, Germann Miklósné, Sajó Dánielné, Szűcs Gyuláné, Szabó Erzsébet, Balogh Zoltán, Bozsó Lajosné, Vigh Andrásné

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas Szegedi Tükör éneklés népdal Szegedi Alsóvárosi Kórus Nyugdíjasok Egyesülete