Szegeden 2019. július 6. 20:38

Molnár Mária kapta a Tápéért Emlékérmet

Képriport
A honismereti gyűjtemény és a tápai hagyományok megőrzéséért végzett munkája elismeréséért Molnár Mária könyvtáros, helytörténész vehette át a Tápéért Emlékérmet Botka László polgármestertől.

Idén a tápéi részönkormányzat egyhangú szavazással döntött Molnár Mária elismeréséről. A könyvtáros, helytörténész 1969-ben kezdett dolgozni szülőfalujában, a Somogyi-könyvtárból 2009-ben vonult vissza. 1999-ben vette át édesapjától, Molnár Imrétől a tápéi honismereti gyűjtemény gondozását. A gyűjteményhez kapcsolódóan már több mint 40 kiállítást szervezett.

„Molnár Mária Tápén a közösségi-kulturális élet szervezőmotorja, a tápai hagyományok egyik összetartója: honismereti találkozókat, emlékműsorokat, előadásokat szervez, új hagyományokat teremt, számos könyve, kiadványa is alátámasztja ezt” – mondta méltatásában Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője. 

A díjazott elsősorban a támogatást köszönte meg, amit a tápaiaktól kapott a munkájához. „Elkötelezett voltam mindig szülőhelyem iránt, ezután is az leszek. És míg erőmből, időmből és tudásomból telik, ezután is megteszem, amit eddig tettem” – fogalmazott.

Molnár Mária a napokban kezdte meg édesapja hagyatékának feldolgozását, egy Tápé történetét bemutató adatbank, valamint egy bibliográfia összeállítását és kiadását tervezi.

A Tápéért Emlékérmet Mészáros Attila, a településrész egykori önkormányzati képviselője alapította a kilencvenes évek elején. Az emlékérmet azért adják, hogy vele megköszönjék mindazoknak a Tápéért végzett munkáját, akik szabadidejük részbeni vagy teljes föláldozásával a településrészért és lakosaiért dolgoznak. A díjról mindig a részönkormányzat tagjai döntenek. Kezdetben csak magánszemélyek kapták meg, de egy ideje már egyesületek, civil szervezetek is megkaphatják, ha tevékenységükkel öregbítik Tápé hírnevét. 

Bővülő fesztivál, fejlődő Tápé

Botka László megköszönte Molnár Mária áldozatos munkáját Tápéért. Szeged polgármestere elmondta: emlékszik még az első tarhonyafesztiválra, amit a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán tartottak, akkor azt kívánta a rendezvény szervezőinek, hogy legyen ez is olyan hagyomány, mint a Mihály-napi búcsú. A kívánság beteljesült, a fesztivál tavaly már a művelődési ház udvarát is kinőtte.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy nem csak a tarhonyafesztivál bővült az elmúlt években, Tápé is sokat fejlődött. „Tápénak különleges, gyönyörű, sajátos kultúrája van, és hagyományosan összetartó közössége. És erre a tápai kultúrára és összetartó közösségre egész Szeged büszke” – mondta Botka László. A falunap alkalmából a polgármester beszámolt azokról a fejlesztésekről, amelyeket Szécsényi Rózsa, helyi képviselővel közösen, az elmúlt egy évben végzett el az önkormányzat:

  • befedték a Tápéi-főcsatorna Muskátli és Rév utca közötti szakaszát 300 millió forintból
  • védőnői ház épült
  • parkoló készült a posta előtt és a Piac térnél
  • 4 kilométeres csapadékvíz-elvezető rendszer épül
  • három utcában készül új útburkolat
  • buszmegállók újultak meg
  • hamarosan megindul a tápai iskola teljes felújítása.
A díjátadót követően Péter Szabó Szilvi koncertjét élvezhette a fesztivál közönsége. (A fenti képre kattintva galéria nyílik)

(fotók: Szabó Luca)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László kitüntetés Tápé Tápéért Emlékérem Molnár Mária